Matematik

Bevis for a^0=1

31. juli 2013 af thildetp (Slettet) - Niveau: C-niveau

I min matematikbog står sådan:

"Regneregel nr. 1 er gældende:

a^0*a^p=a^(0+p)=a^p "

Så langt så godt; jeg forstår reglen ;)

Næste step: "vi dividerer med a^p på begge sider og får: a^0=1

Regnereglen er altså kun opfyldt, hvis vi tilskriver a^0 værdien 1."

Her står jeg af. I mit hoved står der a^p/a^p=a^p/a^p, hvilket jo giver 1=1

Håber, der er nogen, som kan forklare.


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. juli 2013 af Andersen11 (Slettet)

Når man dividerer ligningen

a0 · ap = ap

med ap på hver side, fremkommer der så

a0 · (ap / ap) = ap / ap , dvs.

a0 · 1 = 1 , eller

a0 = 1

Regnereglen

an · am = an+m

fører altså til, at a0 bør tillægges betydningen 1.

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. august 2013 af PeterValberg

se denne video [ LINK ] fra FriViden.dk

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
01. august 2013 af thildetp (Slettet)

#1

men det er jo også lovligt at sige: 

a^0*a^p/a^p=a^p/a^p

sådan kan jeg vel godt reducere tæller, før jeg dividerer med nævner, og så giver det jo 1=1


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. august 2013 af Eksperimentalfysikeren

a0 er defineret til at være 1. Man kan se, at det er en praktisk definition ud fra ligningen a0 * ap= ap, for så giver den mening.

Tilsvarende har man defineret a-p = 1/ap.

Man kan ikke bevise, at a0 = 1, men man kan vise, t det er en praktisk definition. Se f.eks.:

a3 = a*a*a

a2 = a*a

a1= a

a0= 1

a-1 = 1/a

a-2= 1/(a*a)

På højre side er der divideret med a på hvert trin, men derer trukket 1 fra eksponenten på venstre side.

 

 


Svar #5
01. august 2013 af thildetp (Slettet)

Beklager, men det giver altså ikke rigtig mening for mig :(

Jeg synes, det er mærkeligt med et bevis, som kan modbevises. Det, synes jeg, modstrider alle andre regler i matematik.


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. august 2013 af mathon

   
     for
             a∈R0 og n∈R er an
                                  definereret
                                                                   an = en•ln(a)
                                  som for n = 0
                                  giver
                                                                   a0 = e0•ln(a) = e0
                                  som da
                                                                   ln(1) = 0
                                  giver
                                                                   1 = e0

     for
             a<0 og n∈Z - det udvidede potensområde, som f.eks. kendes fra folkeskolen,
             ville det være upraktisk med
             en anden regel for a0,
             hvorfor man for a ≠ 0
             definerer
                                                                   a0 = 1


            da 00 sjældent tillægges noget meningsindhold.

            



                                                      
                                                   
                    


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. august 2013 af mathon

rettelse til #6
 

for
             a>0 og n∈R er an
                                  definereret
                                                                   an = en•ln(a)
                                  som for n=0
                                  giver
                                                                   a0 = e0•ln(a) = e0
                                  som da
                                                                   ln(1) = 0
                                  giver
                                                                   1 = e0

     for
             a∈R0 og n∈Z - det udvidede potensområde (som f.eks. kendes fra folkeskolen),
             ville det være upraktisk med
             en anden regel for a0,
             hvorfor man for a≠0
             definerer
                                                                   a0 = 1


            da 00 sjældent tillægges noget meningsindhold.


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. august 2013 af Eksperimentalfysikeren

#5

Hvor er det, du ser et bevis, der kan modbevises?


Svar #9
01. august 2013 af thildetp (Slettet)

#8

a^0*a^p/a^p = a^p/a^p = 1

men!

beviset kræver at tæller ikke først reduceres, hvilket der jo ikke er nogen regel der siger man SKAL.

Derfor står der, at:

a^0*a^p/a^p = a^0

Altså er der to svar til ét stykke, hvilket ikke giver mening i den her sammenhæng.


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Nej, du roder tingene sammen. Som vist i #1 står der

a0 · ap = ap

Man kan flytte ap over på venstre side, hvorefter man får

a0 · ap - ap = 0 , dvs.

(a0 -1) ·ap = 0 .

Nulreglen giver så

a0 -1 = 0 eller ap = 0 ,

og hvis det er antaget, at a ≠ 0 og dermed ap ≠ 0 , er konklusionen derfor, at

a0 = 1

skal gælde som definition for a0 for at operetholde potensregnereglen.


Svar #11
01. august 2013 af thildetp (Slettet)

#10

jeg kan uden problemer forstå, det du skriver, men det er jo to vidt forskellige fremgangsmåder. ikke at der er noget galt i det, men det besvarer ikke mit spørgsmål om, hvorfor man ikke må reducere tæller først

(a^0*a^p)/a^p

jeg synes, det både kan give 1 og a^0, og hvorfor der kommer to svar, forstår jeg ikke.

prøv at se bort fra, det er et bevis og ansku det i stedet som algebra "uden mening".


Brugbart svar (0)

Svar #12
01. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Hele problemstillingen drejer sig om at finde en fornuftig definition for a0 . Derfor giver det ingen mening at fjerne a0 fra problemstillingen.

Man benytter potensregnereglen

an+m = an · am

til at sige, at der så må gælde

ap = a0+p = a0 · ap ,

og man ledes så til, at der skal gælde

a0 = 1

for at opretholde potensregnereglen.

 

 


Svar #13
01. august 2013 af thildetp (Slettet)

#11 

men hvorfor giver stykket to resultater?

jeg forstår godt beviset, er bare nysgerrig på algebraen ;)


Brugbart svar (0)

Svar #14
01. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Jeg forstår ikke hvad du mener med det. Overvejelserne i #12 fører til den eneste konklusion, at

a0 = 1

er logisk foreneligt med de øvrige potensregneregler som definition for a0 .


Svar #15
02. august 2013 af thildetp (Slettet)

#13

Lad os lade den ligge...


Brugbart svar (0)

Svar #16
03. august 2013 af YesMe (Slettet)

Husk at 1/1 = 2/2 = 3/3 = ... = a/a = 1 (for a≠0), så vil

a/a = a1/a1 = a1-1 = a0 = 1.

a0·a= ap føres frem til, at a0 = ap/ap = 1. (Lad fx b = ap, så er b/b = 1).

#13, det giver to forskellige "resultater" at det skal "hænge sammen" uden at modsige sig selv. Hvis der gælder, at a0·ap = ap, så er enten a0 = 1 eller ap = 0; FORDI

Hvis a0 = 1, får vi: ap = ap

Hvis ap = 0, får vi: 0 = 0. Men du skal ikke tænke så meget over det.


Brugbart svar (0)

Svar #17
30. juni 2014 af 123434 (Slettet)

Hvorfor a0=1

52=25

51=5

50=1

5-1=1/5

-------------

Eller

23/23=23-3=20=1


Brugbart svar (0)

Svar #18
30. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#17

Læs forklaringerne i #12 og #16.


Skriv et svar til: Bevis for a^0=1

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.