Matematik

Forståelse af en løsning

17. august 2013 af turk89 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Jeg har et udtryk:

λ2 + ωn2 = 0,

hvor løsningerne λ = ± √(- ωn2) = ± iωn, idet i = √(-1)

Ved omskrivningen med Eulers formel:

eiφ = cos(φ) + isin(φ) (*)

fås de to løsninger:

x1,2 = cos(ωn · t) ± isin(ωn + t) (**)

Spørgsmål: Jeg forstår ikke, hvordan man kommer fra (*) til (**). En, der kan gennemskue det?

Tak på forhånd

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. august 2013 af Eksperimentalfysikeren

e-iφ = cos(-φ) + i sin(-φ) = cos(φ) - i sin(φ)

Benyt φ = ωn· t

Så skulle du kunne genemskue det


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. august 2013 af hesch (Slettet)

#0:  Nu er jeg ikke matematiker, men praktiker. Funktionen ej(ωt) cirkulerer jo på enhedscirklen i den komplekse talplan med perioden 2π. Hvis du ser på funktionen sin(ωt) er den fuldstændig symmetrisk omkring t=0, og du kan dermed ikke skelne mellem om ω er positiv eller negativ. Eulers omskrivning er derfor i praksis nærmest selvfølgelig.


Svar #3
18. august 2013 af turk89 (Slettet)

En lille trykfejl i #0

Der skulle stå: "isin(ωn · t)" og ikke "isin(ωn + t)" ved (**).

#1

Tak, men..

Jeg forstod dog ikke helt med, hvad du ville komme frem til med det første udtryk.

Der ligger altså ikke mere i det end at følgende udtryk er blevet brugt: φ = ωn· t?

#2

Tak, men jeg gik nok mere efter svaret fra #1 :-)


Svar #4
18. august 2013 af turk89 (Slettet)

Sluttelig står der:

"Ved at anvende summen som en løsning og differensen som en anden løsning elimineres den imagenære del, og den klassiske og reelle løsning (til x1,2 = cos(ωn t) ± isin(ωn t)) er herefter:

x(t) = A cos(ωn t) + B sin (ωn t)"

Jeg forstår ikke, hvorfor man ser bort fra den løsning med et minus mellem de to led. Hvad er det helt præcist, der bliver sagt i teksten ovenfor funktionen?

 


Svar #5
19. august 2013 af turk89 (Slettet)

Anyone?


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

To lineært uafhængige løsninger er funktionerne

x1 = cos(ωn t) + isin(ωn t)    og   x2 = cos(ωn t) - isin(ωn t) .

Enhver løsning til differentialligningen kan findes som en linearkombination af x1 og x2 .

Således er

y1 = (x1 + x2) / 2    og    y2 = (x1 - x2) / (2i)

også to lineært uafhængige løsninger til differentialligningen, og disse to løsninger er reelle.


Svar #7
19. august 2013 af turk89 (Slettet)

#6

Beklager, men det slog altså helt fra efter sætningen "Enhver.."

Kan det skrives på en anden måde eller give et eksempel? Du snakker lige pludselig om en differentialligning, som jeg ikke kan genfinde nogen steder?


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Jeg havde antaget, at det drejede sig om løsninger til en 2.-ordens differentialligning. Det var specielt motiveret af din forklaring i #4.

Men hvad er så funktionerne

x1,2 = cos(ωn · t) ± isin(ωn · t)

løsninger til i din problemstilling?

Sådan vil det altid blive, når du springer midt ud i et spørgsmål uden at gøre dig den ulejlighed at forklare nærmere om baggrunden for dit spørgsmål.


Svar #9
19. august 2013 af turk89 (Slettet)

#8

Okay, går jeg helt tilbage i teorien, er der en differentialligning som x1,2 er løsningen til.

Ud fra #6, må y1 og y2 også være funktioner, idet x1 og x2 er det. Så langt så godt!

.. og det sidste:

Hvordan kan du afgøre, at løsningenerne er reelle og ikke imaginære?


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det bør du kunne se let. I summen (x1 + x2) indgår kun cos(ωn t) , der er reel, hvis ωn og t er reelle. I differensen (x1 - x2) indgår kun i·sin(ωn t) , der divideret med i er reel, hvis ωn og t er reelle.


Svar #11
20. august 2013 af turk89 (Slettet)

#10

Smart!

Nu kan jeg følge din tankegang, men jeg har ærlig talt aldrig hørt om y1 og y2 i #6 før i undervisningen. Har du et sted, hvor jeg kan læse mere om det? Og ser formlerne for y1 og y2 altid sådan ud?


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Idet

e = cos(φ) + i·sin(φ) ,   og

e-iφ = cos(φ) - i·sin(φ) ,

gælder der jo, at

cos(φ) = (e + e-iφ) / 2 , og

sin(φ) = (e - e-iφ) / (2i) .

Dette er de velkendte formler, der inspirerer til definitionerne for de hyperbolske funktioner

cosh(z) = (ez + e-z) / 2 , og

sinh(z) = (ez - e-z) / 2 ,

og man ser, at

cosh(iz) = cos(z)   og   sinh(iz) = i·sin(z) .

Jeg ved ikke, hvad du mener med om formlerne for y1 og y2 altid ser sådan ud.


Svar #13
20. august 2013 af turk89 (Slettet)

#12

Med det mener jeg, hvis jeg har en løsning x1,2 (med komplekse tal som i #8) til en differentialligning, er formlerne y1 og y2 altid gældende? Og den eneste forskel mellem løsning x1,2 med komplekse tal og almindelige tal er, at jeg i y2 enten divderer med 2i eller 2?


Brugbart svar (0)

Svar #14
20. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Hvis x1 og x2 er to løsninger til en lineær differentialligning, er enhver linearkombination

y = λ1·x1 + λ2·x2

også en løsning til differentialligningen. Det afhænger af differentialligningen og løsningerne x1 og x2, hvilke linearkombinationer det er hensigtsmæssigt at danne.


Skriv et svar til: Forståelse af en løsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.