Matematik

kvadratrod og potens

21. august 2013 af SSunshine (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej SP. Jeg er en 1g elev og har fået en opgave for som ser således ud:

        _______

2 * √ 32 + 42        -6 =

Hvordan regner man dette ud: √ 32 + 42

 

Jeg håber i vil hjælpe mig og fortælle hvordan i gør. Facittet bliver 4, men jeg kan ikke komme frem til hvad √ 32 + 42 bliver til. Tak på forhånd :-)


Brugbart svar (2)

Svar #1
21. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

Står der måske

2 · √(32 + 42) - 6 = ...   ?

Under alle omstændigheder udregnes tallet under kvadratroden, hvorefter kvadratroden uddrages, resultatet ganges med 2, og derfra trækkes 6 til sidst.


Svar #2
21. august 2013 af SSunshine (Slettet)

Det er uden parantes, men potensen hører ind under kvadratroden. Facittet skal blive 4, og jeg har gjort det på mange måder, men kommer bare ikke til det rigtige svar. Vi har haft om det i folkeskolen, tror jeg, men det var bare en hurtig gennemgang, så jeg kan ikke huske noget. Håber i vil hjælpe mig :-)


Brugbart svar (2)

Svar #3
21. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Så min fortolkning i #1 er vist korrekt.

Udregn først tallet under kvadratroden:

32 + 42 = 3·3 + 4·4 = 9 + 16 = 25 = 5·5

Uddrag nu kvadratroden af 25 = 5·5:

√25 = √(5·5) = 5 .

Gang dette med 2, og træk 6 fra

2·5 - 6 = 10 - 6 = 4

Altså

2 · √(32 + 42) - 6 = 2·√(9+16) - 6

                              = 2·(√25) - 6

                              = 2·5 - 6

                              = 10 -6

                              = 4


Svar #4
21. august 2013 af SSunshine (Slettet)

Mange tak for hjælpen. Det har været en stor hjælp :-)


Skriv et svar til: kvadratrod og potens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.