Matematik

division

24. august 2013 af jensimone (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg skal vise, at hvis d går op i a, så vil d også gå op i -a, og -d vil gå op i både a og -a. 
Hvordan viser jeg det? 

Jeg ved at d går op i a, hvis der findes et helt tal q, så dq = a,
så derfor ved bare at rykke lidt rundt, ses det hurtigt, at -dq = -a, 
men hvad med de andre? Er der nogen, der kan hjælpe? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

Så har man, at

d · (-q) = -a ,

(-d) · (-q) = a , og

(-d) · q = -a .


Svar #2
24. august 2013 af jensimone (Slettet)

Ja, men hvordan viser jeg det? Og hvordan ved jeg, jeg må regne med -q?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. august 2013 af Krabasken (Slettet)

Når dq = a, så er (-d)*q = -(dq) = -a hvis q = 1

og

(-d)*q = -(dq) = a hvis q = -1

q = -1 er jo også et heltal fra talmængden Z

:-)


Svar #4
24. august 2013 af jensimone (Slettet)

Så hvis dq = a vil (-d)*q = -dq = -a for q > 0 
og -dq = a for q < 0?

Men hvad så med dq = -a?


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. august 2013 af Krabasken (Slettet)

Men hvad så med dq = -a?

Så er q = -1   :-)


Svar #6
24. august 2013 af jensimone (Slettet)

Skal q = -1 eller 1, er det ikke bare om q er positiv eller negativ?


Svar #7
24. august 2013 af jensimone (Slettet)

Mange tak for hjælpen.

Jeg vil også gerne vise, at hvis a går op i b, og b går op i c, så går a op i c.


Jeg synes det er svært at vise, jeg har mest bare lyst til at sige, det er trivielt(!) og sådan er det bare :)
Er der nogen der kan få mig i gang?


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3, #6

q er da ikke nødvendigvis 1 eller -1. q er et helt tal, nemlig a / d .


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Hvis a går op i b, findes der et helt tal q, så at 

b = a · q .

Hvis b går op i c, findes der et helt tal p, så at

c = b · p

   = (a·q) · p

   = a · (q·p) .

Der findes derfor et helt tal, z = q·p , så at

c = a ·z ,

hvorfor a går op i c.


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. august 2013 af Krabasken (Slettet)

# 8

Genlæs præmissen

Når dq = a, så er (-d)*q = -(dq) = -a hvis q = 1

:-)


Skriv et svar til: division

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.