Matematik

T=b*x^a

24. august 2013 af raaambo (Slettet)

Hejsa jeg har denne opgave for som jeg har lidt svært ved og har brugt en del tid til at løse men kan af en eller anden grund ikke..

Sammenhængen mellem længden af et pendul og pendulets svingningstid kan beskrives

ved
T= 2,0 * x^0,50?,
hvor x er længden (målt i meter), og T er svingningstiden (målt i sekunder).

a) Bestem pendulets svingningstid, når længden er 0,60 meter.
b) Hvor mange procent vokser svingningstiden, når pendulets længde øges med 75 %?

Jeg læste på studieportalen et tidligere indlæg som der var en som lavede andgående denne aflevering, men jeg forstod ikke svaret så vel så derfor ville jeg lave mit eget indlæg så jeg får et lidt mere åbent svar i detaljer 

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=836524 her er hjemmesiden jeg læse det fra, men jeg forstod det ikke så godt, og hvordan det var de kom frem til de tal.. 

Tak på forhånd! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. august 2013 af SuneChr

Man har

a)     

b)    

       

       

Da   

ses det, at svingningstiden vokser med 32,29%


Svar #2
24. august 2013 af raaambo (Slettet)

Tusind mange tak for din hjælp! Jeg har lige nogle spørgsmål,

hvorfor er det er du tager kvadratroden af 0.6?

og lige nedenunder det hvor du starter med opgave b så starter du igen med at tage kvadratroden af nogle tal, det er lidt utydeligt hvad der skal stå og hvorfor tager du kvadratroden af det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. august 2013 af SuneChr

Længden af pendulet hedder x .

For at få svingningstiden T skal man uddrage kvadratroden af x .

Forøges længden af pendulet med 75% bliver længden  (x + 75% af x)  =  1,75x


Svar #4
24. august 2013 af raaambo (Slettet)

Okay jeg tror jeg har forstået det en smule.. Men lige for at få det på det rene..

Hvis jeg nu får en lignende opgave for som den her, hvordan ved jeg så at jeg skal bruge kvadratrod er det sådan en regel?


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. august 2013 af SuneChr

Svingningstiden T sekunder for det såkaldte matematiske pendul er

hvor l er pendullængden i meter og g er tyngdens acceleration 9,80665 m/s2


Svar #6
24. august 2013 af raaambo (Slettet)

Okay nu har jeg forstået det, mange tak! :))!


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Der benyttes kvadratrod, fordi

x0,5 = x1/2 = √x 


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. marts 2014 af 123434 (Slettet)

Kan man godt gøre således?

f(1)=2*10,5=2

f(1,75)=2*1,750,5=2,65

(2,65-2)/2*100%=ca 32,5%


Brugbart svar (1)

Svar #9
30. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, men det bliver jo så et tilnærmet resultat, når du runder af i mellemregnignerne. Det er bedre at bruge eksakte resultater og så sætte tallene ind til sidst.

Man har, med f(x) = b·xa ,

(f(1,75x) - f(x)) / f(x) = 1,75a - 1 = 1,751/2 - 1 = 0,3229


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. marts 2014 af 123434 (Slettet)

9#

Så godt, tak


Skriv et svar til: T=b*x^a

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.