Fysik

Standselængde

02. september 2013 af Budsmoke

Jeg har et spørgsmål til formlen for bremselængde på en bil..

Formlen er: 0,5•a0•t^2+v0•t

Er det rigtigt forstået at t findes ved v0/a0 ??

Jeg syntes det virker forkert og tror at det kun det er tilfældet, fordi vi har fået oplyst en reaktionstid på 1 sek.

Håber nogen kan hjælpe mig her på de sene aften timer


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. september 2013 af peter lind

De generelle regler for bevægelse med konstant acceleration med accelerationen modsat bevægelsesretning og akse i bevægelsesretningen er

s= -½at2+v0t +s0

v= -a*t+v0

Det er bekvemmest at vælge begyndelsespunkt så s0=0

Når bilen er bremset er v=0 så du får

0=-a*t+v0

Du har altså problemer med fortegn på a


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. september 2013 af Eksperimentalfysikeren

#0

Formlen er ikke rigtig. Der er tale om 2 forskellige tider: tb er bremsetiden og tr er reaktionstiden.

Din formel bør skrives

s = sr + sb = v0·tr + ½·a0·tb2.

Den tid, opbremsningentager, kan du finde af, at v0 = a0· tb. Ofte indsættes v0/a0 for tb, da tiden normalt ikke er så interessant.

Reaktionstiden er den tid, der går fra en kritisk situation opstår, til opbremsningen begynder. Betegnelsen reaktionstid benyttes om to ting: Nettoreaktionstiden, der er den tid, det tager, fra ens sanser registrerer et problem til man foretager den første bevægelse til at imødekomme problemet (ca. 0.2s) og bruttoreaktionstiden, der er tiden fra et problem opstår til bremserne er aktiverede. Forskellen sammenfatter flere forsinkelser. Det kan være, man ser  i et sidespejl på det tidspunkt, hvor problemet opstår, så der går nogen tid inden man ser frem og opdager det. Man kan være ved at skifte gear. Derudover går der nogen tid, funktionstiden, fra man træder på bremsepedalen til remsen tager fat. Sammenlagt bliver tr ofte 1 - 2 s.

En bemærkning om ½ og 0,5: Tallet er i denne formel femkommet ved integraion af a0·tb. Det er eksakt ½.

0,5 angiver en værdi, der vides at ligge mellem 0,45 og 0,55, men hvor man ikke kender den mere præcist. Der for bør formlen skrives med ½.

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. september 2013 af mathon

eller skrevet
                          sstandse = ((v+vo)/2)•t + vo•(1 s)


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. september 2013 af Eksperimentalfysikeren

#3

Nej. Bruttoreaktionstiden kan være 2 s, så man kan ikke blot indsætte 1 s. En lastbil har ofte en funktionstid på over 1 s.

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. september 2013 af mathon

#4

             …du taler om almen praksis, som du har helt ret i,  sstandse = ((v+vo)/2)•tbremse + vo•treak    (konstant a)


men
             #0 skal forholde sig til sin opgavetekstlige virkelighed,
             som er:
                             "vi har fået oplyst en reaktionstid på 1 sek."

            hvorfor
                             sstandse = ((v+vo)/2)•t + vo•(1 s)     for #0 er specifik opgavetekstlig brugbar


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. september 2013 af Eksperimentalfysikeren

#5

Hvor har du v fra?

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. september 2013 af mathon

     vo og a kendes
                                 v = vo + a • tbrems


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. september 2013 af Eksperimentalfysikeren

Jeg synes, du har skrevet, at #0 skal forholde sig til sin opgavetekstlige virkelighed. Hvor optræder v?

Det væsentlige i mit oprindelige indlæg er, at den formel, der står i #0 kun indeholder ét t, hvor to er nødvendige. Min mere detaillerede redegørelse for reaktionstiden har til formål at trække denne forskel frem.

Det er rigtigt, at jeg havde glemt, at der var opgivet en reaktionstid, men det kan trådstarter jo nok gennemskue.

#0

Du har set rigtigt. Der er et problem med formlen. Som jeg har skrevet tidigere er der tale om to tider i formlen. Det udtryk, du har for tiden, er bremsetiden, og den afhænger selvfølgelig af, hvor hurtigt man kører, sådan som udtrykket også viser. Det passer selvfølgelig ikke med en fast værdi på 1 s, men det er fordi tiden 1 s er reaktionstiden.

 


Svar #9
03. september 2013 af Budsmoke

#7
 

Så det er korrekt forstået at med en reaktions tid på præcis 1 sekund, så kan jeg godt finde t som jeg har gjort??

Jeg unskylder meget for mit "lidt" upræcise indlæg, men jeg er ikke så skarp i fysik, selvom jeg meget gerne vil være det..


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. september 2013 af Eksperimentalfysikeren

#9

Du kan finde t præcis, som du har gjort.


Svar #11
05. september 2013 af Budsmoke

Tak for hjælpen!!


Skriv et svar til: Standselængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.