Matematik

tangentligningen

08. september 2013 af Massou (Slettet) - Niveau: A-niveau

Grafen for tredjegradspolynomiet p(x)=-1/2x^^3 + har to tangenter hvis hældning er 5 .

Bestem p'(x)og tegn graferne for såvel p som p' .

jeg har fundet det til p'(x)=-1,5x^^2+1

Bestem koordinaterne til de punkter hvori tangenthældningen er -5

(-2;2) og (2;-2)

Angiv ligningerne for tangenterne i de to punkter hvor hældningen er -5  og indtegn tangenterne på grafen for p.

Jeg kan ikke finde ud af den sidste, please kan I være søde at hjælpe mig 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Skriv udtrykket for p(x) op korrekt. Lad være med at bruge notationen x^^3 . Man kan skrive x^3 eller x3 . Tilføj de manglende led.


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. september 2013 af peter lind

Hvis du har et punkt (x0, y0) på en linje og linjens hældning a er linjens ligning y = a(x-x0)+y0


Svar #3
08. september 2013 af Massou (Slettet)

Grafen for tredjegradspolynomiet p(x)=-1/2x3+x har to tangenter hvis hældning er 5


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. september 2013 af peter lind

I #0 har du angivet punkter på tangenterne og hældningen kender du jo, så du kan bruge formlen i #2


Svar #5
08. september 2013 af Massou (Slettet)

kan det passe at a=-1


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. september 2013 af peter lind

I #0 angiver du den til -5 i #3 til 5. Du må selv se i din opgave hvad der er rigtig


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. september 2013 af Krabasken (Slettet)

f(x) = -x^3/2

har ingen tangent med hældning 5, idet f ' aldrig antager denne værdi.

:-)

Vedhæftet fil:000.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #8
09. september 2013 af Krabasken (Slettet)

Jeg opdager nu, at du i løbet af opgaven har skiftet funktion - men heller ikke den nye funktion har nogen tangent med hældningen 5

./.  Skitse

Vedhæftet fil:000.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #9
09. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

I #0 omtales hældningen som skiftevis 5 og -5, og i #3 er den stædigt fastholdt til 5. Vi må som sædvanlig bede trådstarter om at skrive opgaven ordentligt op.

Funktionen p(x) = -(1/2)x3 + x har den afledede

p'(x) = -(3/2)x2 + 1 ,

der er en nedhængende parabel med toppunkt i (0;1) , så det er klart, at der ikke er nogen punkter med tangenthældning 5. Derimod ses det, at p'(-2) = p'(2) = -5, og da p(-2) = 2 og p(2) = -2, er dette i oversnsstemmelse med de fundne punkter i #0. Trådstarters spørgsmål gik egentlig på at bestemme ligningerne for de to linier, begge med hældningskoefficient -5, gennem henholdsvis punkterne (-2;2) og (2;-2).


Skriv et svar til: tangentligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.