Fysik

moment

09. september 2013 af s123 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej. Hvis nu jeg har en bjælke der er fast simpelt understættet i punktet A og simpelt understøttet i B. Jeg skal finde reaktionskræfter i A og B. Der er ingen acceleration. Jeg får oplyst at 1/3*L regnet fra A er en kraft på 5 N og L/2 et moment på 15 Nm. Jeg er lige i tvivl om hvordan jeg regner med momentet der er oplyst.


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2013 af peter lind

Jeg er ikke helt klar over detaljerne i opgaven. Generelt skal du finde tyngdepunktet for bjælken, hvilket forbmodentlig er midt i bjælken. Der skal så gælde at summen af reaktionskræfterne skal være tyngdekraften på bjælken og drejningsmomentet omkring tyngdepunktet skal være 0 regnet med fortegn. Det sidste betyder at drejningsmomentet for reaktionskraften i A skal have samme værdi som drejningsmomentet fras B. De skal blot være modsat rettede


Svar #2
09. september 2013 af s123 (Slettet)

Jeg vedhæfter lige den rigtige opgave. Det der volder mig problemer er det moment på 5 Nm. Såvidt jeg husker skal det kun indgå i momentligevægten. er det korrekt

Vedhæftet fil:Opgave A.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #3
09. september 2013 af Eksperimentalfysikeren

Det er korrekt.


Svar #4
09. september 2013 af s123 (Slettet)

super. Mange tak


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. september 2013 af peter lind

Hvad er den kraft på 1 N, der peger til højre ?

Der er ikke nok oplysninger til at klare opgaven.

Du skal have fat i tyngdekraften på bjælken samt tyngdepunktet for at kunne løse opgaven.

De 5 Nm er der ikke angivet hvilket punkt det er omkring


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. september 2013 af hesch (Slettet)

Sådan som jeg husker den type opgaver, skal du tegne grafer for reaktionskræfter som funktion af x. Det er vist det, opgaven giver udtryk for.

Altså du kan ikke nøjes med at bestemme reaktionskræfterne i A og B alene, som jeg læser i #0.


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. september 2013 af hesch (Slettet)

#5:  Momentet på 5Nm angriber bjælken i x = 6m. Altså der står en tømrer og vrider en skrue i her med dette moment.

Momenterne i A og B er lig med 0, for der er "kugleleje" tegnet under disse punkter, men langs med bjælken, som funktion af x, er der et varierende moment i bjælken, og en varierende lodret kraft.


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. september 2013 af peter lind

#7 det giver ingen mening at sige at momenterne i A og B er 0. Du er nød til at angive i forhold til hvilken punkter. Hvis det er i forhold til tyngdepunktet og tyngdepunktet er i midten af bjælken bliver momenterne 4,5m *R hvor R er reaktionskraften i A eller B

NB Det er reaktionskræfterne i A og B, der skal findes ifølge #0


Svar #9
09. september 2013 af s123 (Slettet)

#8

Undskyld. Jeg lavede et tænkt eksempel i #1. Efterfølgende lagde jeg den egentlige opgave op. Det er opgaven der skal beregnes, og det jeg var i tvivl om var om det moment på 5 Nm skulle indgå andre steder end i momentligevægten når jeg laver vandret-, lodret- og moment ligevægt for at finde reaktionskræfter i A og B. Det er bjælkestatik så der regnes ikke med tyngdaacc.


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. september 2013 af hesch (Slettet)

#8: Hvis bjælken var indspændt i A eller B, ville der være et moment her. Men som tegnet i opgaven, er bjælken nærmest "hængslet" i A og B. Du kan ikke overføre noget moment til et hængsel, for så vipper det jo bare, netop så meget, at momentet bliver 0.

Momentgrafen for bjælken vil blive lineært voksende/aftagende ud fra A og B, og vil blive diskontinuert ved de 5 Nm.

Jeg kan ikke løse opgaven endeligt, for jeg kan ikke huske hvordan man gør.   :)   Men hvis jeg finder min gamle "Statik og styrkelære" kan jeg kopiere nogle eksempler.


Svar #11
09. september 2013 af s123 (Slettet)

#10 Du må da gerne finde nogle eksempler på det der hvis du kan. Det ville da være en stor hjælp


Svar #12
09. september 2013 af s123 (Slettet)

I punktet A er der en lodret og vandret reaktion. I punktet B er der kun en lodret reaktion. Der kan ikke være moment i A og B 


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. september 2013 af hesch (Slettet)

Her er et simpelt eksempel:

Vedhæftet fil:Moment001.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #14
10. september 2013 af Eksperimentalfysikeren

Start med at finde momenter om A. Du skriver, at der ikke kan være noget moment i A og B. Mere korrekt: Summen af momenterne om A skal være 0 og tilsvarende for B.

Opstil summen af momenter omkring A og sæt den lig 0. (husk de 5Nm i summen). Udregn reaktionen i B. Find derefter reaktionen i A.


Svar #15
11. september 2013 af s123 (Slettet)

Når jeg så skal finde snitkræfter skal jeg lægge 2 snit. Et til højre for 5Nm og et til venstre for 5Nm ikk


Brugbart svar (0)

Svar #16
12. september 2013 af hesch (Slettet)

#15:  Hvis du skal tegne momentgrafen, tegner du blot en diskontinuitet i punktet for 5Nm.

Altså:   /|/ , hvis du forstår.


Brugbart svar (0)

Svar #17
12. september 2013 af Eksperimentalfysikeren

#15

Ja. Der kommer et spring i snitkræfterne eller deres afledede på dette sted. Det samme er tilfældet ved angrebspunktet for de 3N.


Svar #18
13. september 2013 af s123 (Slettet)

Jeg har undet Ay=13/9 N og By=14/9 N. Når nu jeg så skal sætte funktionen q(x) op er det så for sådan en punkt belstning P altid ax+b hvor hvis jeg kigger på bjælkestykket 0-3 meter b= 13/9 og a=(3-13/9)/3-0=26/9.

q(x)=26/9x+13/9 hvor 0≤x≥3


Svar #19
13. september 2013 af s123 (Slettet)

Hov. Der skal stå q(x)=14/27*x+13/9 for 0≤x≥3


Brugbart svar (0)

Svar #20
13. september 2013 af hesch (Slettet)

I punkt A  ( x = 0 )  får du så et moment = 13/9, og det er jo ikke rigtigt.

(  #10:  Jeg kan ikke løse opgaven endeligt, for jeg kan ikke huske hvordan man gør.  )


Skriv et svar til: moment

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.