Matematik

Trekant

11. september 2013 af funked (Slettet) - Niveau: B-niveau


Hej SP har lidt probemer med at komme igang med at beregne en trekant.

Har følgende oplysninger.

<A= 50 grader

AC= 5 og længden af højden fra B på AC er = 8

Mit problem er, at når jeg forsøger at tegne trekanten kan jeg ikke få højden fra B vinkelret ned på siden AC til at passe med de 8 som opgaven oplyser. Er det mig der har misforstået at højden skal være vinkelret på siden AC/b?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. september 2013 af mathon

Det er ikke misforstået, men trekanten er ikke mulig med de opgivne mål,
hvorfor du naturligvis ikke bør kunne tegne den.

Har du måske fået byttet om på 5 og 8, da du skrev?


Svar #2
11. september 2013 af funked (Slettet)

Har startet med at tegne AC vandret og så afsat 50 grader vha vinkelmåler, men når jeg så vil afsætte højden fra B kommer jeg udover linien AC, hvis det skal være vinkelret ned på AC.


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. september 2013 af mathon

tekstredigering i #1


Svar #4
11. september 2013 af funked (Slettet)

Nej, det har jeg ikke.

Muligvis min lærer har.


Svar #5
11. september 2013 af funked (Slettet)

Opgaven er her:


Brugbart svar (1)

Svar #6
11. september 2013 af mathon

Hvis du kalder fodpunktet for hb for D,
har du i den retvinklede trekant ABD

                tan(A) = |BD| / |AD|
hvoraf
              |AD| = |BD| / tan(A) = 8 / tan(50º) = 6,71     hvilket betyder, at højden hb falder uden for 
                                                                                   selve trekantområdet og vinkel C er stump.

Hvis du taget "højde" for det, kan tu tegne trekanten.
 


Svar #7
11. september 2013 af funked (Slettet)

Det er bevis nok til mig :) Tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. september 2013 af mathon

Bemærk tekstændringen i #6


Svar #9
11. september 2013 af funked (Slettet)

Så den kommer til at se ca sådan her ud?

Vedhæftet fil:Trekant.png

Svar #10
11. september 2013 af funked (Slettet)

Så fik jeg regnet opgaverne takket være din hjælp.


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. september 2013 af mathon

Du har så
                        |AD| = 6,71 - som beregnet i #6

                        |AB| = c = √(|AD|2 + hb2) = √6,712 + 82) = 10,44     da ΔABD er retvinklet

med cos-relationen

                        |BC|2 = |AC|2 + |AB|2 - 2•|AC|•|AB|•cos(A) = 52 + 10,442 - 2•|5•10,44•cos(50º) = 66,8866

                        |BC| = a = √(66,8866) = 8,18

med sin-relationen

                        sin(Cspids) / c = sin(A) / a           hvor C er stump, mens lommeregneren giver
                                                                                                              supplementvinklen til C
 

                        sin(Cspids) = (sin(A) / a) • c = (sin(50º) / 8,18) • 10,44 = 0,97769

                        Cspids = sin-1(0,97769) = 77,87º

                        C = 180º - 77,87º = 102,13º

                        B = 180º - A - C = 180º - 50º - 102,13º = 27,87º

                       


Svar #12
11. september 2013 af funked (Slettet)

Har AB = 10,44

BC = 8,18

<B = 27,9

<C = 102,1

T=19,996


Svar #13
11. september 2013 af funked (Slettet)

Har sat resultaterne ind i trekanten

Vedhæftet fil:Trekant.png

Brugbart svar (0)

Svar #14
11. september 2013 af mathon

                        T = (1/2) • hb • b  =  (1/2) • 8 • 5 =  4 • 5 = 20


Svar #15
11. september 2013 af funked (Slettet)

Hvorfor højden b når den falder uden for trekanten?

Har anvendt:

T= (1/2) * a * b * sin(C) = (1/2) * 8,18 * 5 * sin(102,1) = 19,995667 


Brugbart svar (0)

Svar #16
11. september 2013 af mathon

Uanset om hb falder uden for trekanten eller ej,
er formlen
                             T = (1/2) • hb • b            (folkeskolegeometri)


Svar #17
11. september 2013 af funked (Slettet)

Den virker mere simpel, den skal jeg prøve at huske, min formelsamling beskrev bare den anden


Brugbart svar (0)

Svar #18
11. september 2013 af mathon

teksten i #1 - "trekanten er ikke mulig med de opgivne mål…" er således ikke korrekt, fordi tanken bag udtalelsen kun gjaldt en spidsvinlet trekantsmulighed.


Skriv et svar til: Trekant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.