Matematik

Vektor

13. september 2013 af Barcelona1987 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Har brug for lidt hjælp til en opgave der lyder:

Lad der om vektorenn a og b gælde at |a| = 2, |b| = 3 og a•b = 5

Bestem vinklen mellem vektorerne a+b og a-b.

Ud fra formlen om vinkleberegnig af vektorer: cosV=(a•b/|a||b|)

er kommet fram til en formlen der ser ud som følger:

V = cos^-1((va+vb)•(va-vb)/|va+vb||va-vb|), da va(vektor a) vil være a+b og vb(vektor b) vil være a-b.

Håber der nogen der kan hjælpe!!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2013 af mathon

Beregn først de halve længder af vektorerne

                     a+b og a-b

Beregn dernæst - i det af vektorerne a og b udspændte parallellogram - den spidse vinkel i trekanten med siderne
               |a|, (1/2)|a+b| og (1/2)|a-b|

.....................

herunder
                 ab = |a| · |b| · cos(v)


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. september 2013 af SuneChr

Benyt
a•(- b)  =  - ab           og             |- b|  =  |b|
Beregn først vinklen mellem  |a| og |a + b|
Dernæst vinklen mellem  |a| og |a - b|

       


Svar #3
13. september 2013 af Barcelona1987 (Slettet)

Hvordan regner jeg de ting ud når jeg ikke har de enkle vektores koordinater ?


Svar #4
13. september 2013 af Barcelona1987 (Slettet)

er lidt ny i vektorregning sammenhæng 


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. september 2013 af kieslich (Slettet)

For at finde vinklen skal du bruge formlen  (a+b)•(a-b) = |a+b|•|a-b|*cos(v)

(a+b)•(a-b) = a•a + b•b =

|a+b|2  = aa +b•b +2*a•b =

Alle størrelserne på højre side kender du. Udregn og sæt ind i formlen foe at finde v.


Svar #6
13. september 2013 af Barcelona1987 (Slettet)

så a•a + b•b =|a|+|b|2 = 22 + 32 = 13

og a•a +b•b +2*a•b = |a|2 +|b|2 + 2*a•b = 22 + 32 + 2*5 = 23

indsat i formlen:

(a+b)•(a-b) = |a+b|•|a-b|*cos(v) => 13=23*cos(v) =>cos-1(13/23) = v => v = 55,58º 

Kan det passe ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. september 2013 af mathon

se


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. september 2013 af kieslich (Slettet)

#6. |a+b|2 = 23, så |a+b| = √23. 

Du skal også beregne |a-b|.   Men metoden er rigtig


Svar #9
13. september 2013 af Barcelona1987 (Slettet)

|a-b|2 = a2 + b2 -2ab => 22 + 32 - 2*5 => 3 => |a-b| =√3

13=√3*√23*cos(v) =>

cos-1(13/√3*√23) = v =>

v = cos-1(13/√69) =>

v = 68,83º


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. september 2013 af kieslich (Slettet)

Det ser rigtigt ud.


Svar #11
13. september 2013 af Barcelona1987 (Slettet)

Min lære siger dog den skal give 127º, og deri lægger mit problem, er kommet frem til mange løsninger, men ikke i nærheden af de 127º, så er der altanative måder at regne det her ud på ?. Han vil ikke hjælpe, men siger dog at det er en øvelse i at bruge vores indtil videre lærte regneregler inde for vektorer.


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. september 2013 af mathon

Når der spørges om vinklen mellem to vektorer, menes oftest den spidse vinkel mellem vektorerne.

De to mulige vinkler er supplementvinkler, hvis sum er 180º.

Du har så
                       vlærer + vmin = 180º

                       vlærer = 180º - vmin = 180º - 53º = 127º

                      


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. september 2013 af mathon

…beregnet direkte uden brug af supplementvinkler


Brugbart svar (0)

Svar #14
13. september 2013 af kieslich (Slettet)

#5 Fejl i fortegn
 

For at finde vinklen skal du bruge formlen  (a+b)•(a-b) = |a+b|•|a-b|*cos(v)

(a+b)•(a-b) = a•a - b•b = -5

|a+b|2  = aa +b•b +2*a•b = 23

|a-b|2 = 3

Løs -5 = √(3*23)*cos(v) og du får 127º


Brugbart svar (0)

Svar #15
14. september 2013 af mathon

alternativ til #1
kan på A-niveau udledes:

Når v er vinklen mellem vektorerne a + b og a - b,
gælder

                                                       |b|2 - |a|2    
                             cos(v) = --------------------------------
                                           √((|a|2+ |b|2)2 - 4(ab)2)


Brugbart svar (0)

Svar #16
14. september 2013 af mathon

…som anvendt giver

                                                    32 - 22    
                             cos(v) = ------------------------  = 5/√(69)
                                           √((32+ 22)2 - 4•52)

                             v = cos-1(5/√(69)) = 53,0º


Brugbart svar (0)

Svar #17
14. september 2013 af mathon

udledelse i detaljer


Skriv et svar til: Vektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.