Fysik

dispersion

18. september 2013 af arto460 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Min bog bruger meget tid på bølger i materialer, og dertil snakkes der ofte om forskellige former for dispersion.
Så vidt jeg forstår udtrykker en dispersionsrelation bare en sammenhæng mellem fasehastighed og bølgelængde (eller bølgetallet k), men det virker som om det er en enormt brugt terminologi. Så f.eks. er selve løsningerne til de differentialligninger, som beskriver bølgerne ikke omtalt særligt meget, men det er de forskellige mulige dispersionsrelationer der lægges vægt på.
I løsningen af differnetialligninger er der bare gættet på harmoniske bølger, så er det i virkeligheden de resulterende dispersionsrelationer, der bestemmer hvordan løsningerne er forskellige i forhold til hinanden? Lidt inkonkret spørgsmål, men jeg ville bare gerne have en bedre forståelse af hvorfor dispersion er sådan et vigtigt emne.


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september 2013 af mathon

dispersion = det fænomen - i optik - at en bølges fasehastighed afhænger af dens frekvens.


Svar #2
18. september 2013 af arto460 (Slettet)

ja okay, det står der som også i min beskrivelse, idet du sætter v=dω/dk. havde nu håbet på et lidt bedre svar. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. september 2013 af Eksperimentalfysikeren

Dispersionsrelationen er ligningen ω = f(k).

Den er omtalt i:

http://matthias-ernst.info/downloads_physik/p3/Gitterschwingungen.pdf

På Googles liste er der mange referencer til tyske artikler.

Inde i et stof er der forhold, der gør, at det er svært at behandle en generel bølge matematisk. Omskriver man den til sinusbølger, kan man betragte hver af disse for sig og så efter behandlingen "samle dem sammen igen".

Eksempel:

En hvid lysstråle rammer den ene overflade af et prisme. Inde i prismet løber lys med forskellig frekvens med forskellig hastighed. Derfor brydes de forskelligt, så når de kommer ud på den anden side af prismet, er lyset opdelt i forskellige frekvenser. Fordelingen af disse frekvenser kan findes af dispersionsrelationen.

Dispersionsrelationen for lys i det materiale, vi betragter kan relateres til fysiske egenskaber ved materialet.

Lignede betragtninger gælder for mange andre bølgetyper.


Skriv et svar til: dispersion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.