Matematik

Løsning af denne opgave

30. oktober 2005 af JuMMe^ (Slettet)
Hvordan vil i løse denne opgave?

Opgave 5. En linie y= ax+b går igennem punkterne A(0,1) og B(1,3). Bestem uden at bruge de sædvanlige formler konstanterne a og b!

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2005 af IBM (Slettet)

Tegn grafen. Find a ved at gå een enhed udfra grafen; afstanden fra det nye punkt og op til et punkt, som ligger på grafen, er hældningen for den rette linje. Konstantleddet b er skæring med y-aksen, altså 1.

Brugbart svar (0)

Svar #2
30. oktober 2005 af IBM (Slettet)

Ja, du behøver ikke engang tegne for at finde a.

Svar #3
30. oktober 2005 af JuMMe^ (Slettet)

Tak skal du have. jeg kigger på det :)

Brugbart svar (0)

Svar #4
30. oktober 2005 af Waterhouse (Slettet)

Vektorregning!

Vi finder vektoren AB = [b1-a1,b2-a2] = [1-0,3-1] = [1,2]

For at finde linjens normalvektor, bruger vi AB's tværvektor:

AB-hat = [-2,1]

Nu kender vi en normalvektor og et punkt på linjen, så kan vi opstille en ligning:

-2*(x-0)+1*(y-1)=0
<=>
-2x+y-1=0
<=>
y=2x+1

...og så er det bare at aflæse. Givetvis ikke det opgavestilleren har tænkt sig, men det er da ikke de sædvanlige formler.

Skriv et svar til: Løsning af denne opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.