Fysik

Cirkelbevægelse

20. september 2013 af mimok (Slettet)

Jeg har et bud på, hvordan denne opgave skal løses, men der er et par ting som, jeg ikke helt forstår. Her er opgaven:

Månene  bevæger sig med god tilnærmelse i en jævn cirkelbevægelse omkring Jorden. 

Gravitationskraften på Månen fra Jorden er Fmåne og gravitationskraften på Jorden fra Månen er Fjord. Disse to kræfter er ifølge Newtons 3. Lov lige store og modsat rettede.

Her er mmåne og mjord masserne af Måne og Jorden, mens r betegner afstanden mellem de to genstande. G er den såkaldte gravitationskonstant, der er bestemt til

FG = G * (mmåne * mjord) / r2

G = 6,67 * 10^-11 N * m2 / kg2

mjord = 5,976 * 10^24 kg

r = 384400 km

a. Beregn Månens fart

Pga. Newtons 3. lov, gælder der ifølge min lærer, at den resulterende kraft: Fres=(mmåne*v2)/r (centripetalkraften) er lig gravitationskraften

Ved at sætte FG=Fres går mmåne ud med hinanden på begge sider af lighedstegnet, men hvorfor er det månens masse og ikke jordens masse, som skal bruges ved centripetalkraften?

Og FG er det gravitationskraften på jorden eller månen?


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

FG er størrelsen af de to gravitationskræfter, som du selv anfører er lige store og modsat rettede.

Man benytter Månens masse, fordi v2/r er accelerationen på Månen i den jævne cirkelbevægelse omkring Jorden.


Svar #2
21. september 2013 af mimok (Slettet)

#1 Mange tak for svar. 

Men der er noget, som jeg stadig ikke helt forstår. De to gravitationskræfter er lige store og modsat rettede, medfører det så automatisk, at gravitationskraften FG og centripetalkraften Fres og er lige store og modsat rettede?

I den næste opgave, skal jeg beregne månens højde over jorden, og det kan jeg igen gøre ved at sætte gravitationskraften lig centripetalkraften, så der fås dette:

(mmåne*4π2*r)/T2=G*(mmåne·mjord)/r2

Det er igen månens masse der skal bruges i: (mmåne*4π2*r)/T2

Da det er månens højde over jorden, som ønskes, er dette korrekt? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. september 2013 af mathon

                                 gmåne = G • Mmåne / rmåne2

                                 gmåne = (6,67259·10-11 m3/(kg·s2)) • (7,35·1022 kg) / (1,738·106 m)2 = 1,624 m/s2


Svar #4
21. september 2013 af mimok (Slettet)

#3, dette besvarer jo ikke mit spørgsmål i #2. 


Svar #5
21. september 2013 af mimok (Slettet)

Jeg er ikke helt med på, hvorfor centripetalkraften kan sættes lig gravitationskraften?


Brugbart svar (1)

Svar #6
21. september 2013 af peter lind

For at månen skal kunne bevæge sig i en cirkelbevæglese skal den påvirkes af en centripetalkraft. Denne kraft kan kun være jordens tyngdekraft på månen


Svar #7
21. september 2013 af mimok (Slettet)

Mange tak!


Skriv et svar til: Cirkelbevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.