Fysik

trækkraft

25. september 2013 af frederikea (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg har fået et problem med denne opgave:

Det kræver en kræft på 3700 N at flytte en campingvogn. Da det er glat, er μ=0,18

1. Hvor tung skal  4-hjulstrækkeren være for at kunne flytte campingvognen? (antag krogtryk=0kg

2. Hvis bil og campingvogn holder på en bakke, hældning=10º, mærker bilen en kraft fra campingvognen på krogen på 2000N. Hvad vejer campingvognen 

3. Hvis bilens bremser gik i stykker på bakken, og campingvognen havde en bremse, kunne den så holde bilen og campingvognen på bakken, uden at rutche ned ? (μ=0,18)


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2013 af hesch (Slettet)

1)  Tyngdekraften på på bilen skal være  Ft,bil = 3700N / 0,18.   Ft,bil = mbil*g

2)  Fkrog = 2000N, der er parallel med hældningen på 10o. Opløs Fkrog i en horisontal og vertikal komposant. Den vertikale komposant = Ft,camp.  Herefter som under 1).

3)  Jeg ville beregne en μfælles = ( 0,18*mcamp + 0*mbil ) / ( mbil+mcamp ).  Sammenlign denne med tan( 10o ).


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. september 2013 af hesch (Slettet)

#1   PS:  Du får måske en kæmpe diskussion med din lærer, om hvorvidt det at "flytte" campingvognen  ned ad bakken i 3), også kræver en "overvindelseskraft" på de nævnte 3700N i  1).

Rullemodstand er der vel næppe tale om, for campingvognen glider. Derimod har bilen vel en rullemodstand, da dens bremser ikke virker.

( #0:   Det hedder:  een kraft, flere kræfter. Umlaut hedder det vist på tysk )


Skriv et svar til: trækkraft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.