Matematik

Marginalomkostninger

27. september 2013 af Linnese (Slettet)

Jeg har problemer med denne opgave:

Et privat firma har et langt undervandskabel, der forbinder to lande. Firmaets indtjening afhænger af strømstyrken gennem kablet. Således tjener de 1,5 kr. ekstra pr. time, hver gang strømstyrken øges med én ampere.

Desværre er der et tab i kablet, og dette tab stiger jo højere strømstyrke, der løber gennem.

På grund af tabet er omkostningerne O(I) pr. time, målt i kr. ved at føre strømstyrken I (målt i ampere) igennem kablet givet ved:

O(I)=0,0006·I2, hvor I≥0

a) Strømstyrken er på et tidspunkt 1000 ampere. Bestem marginalomkostningerne ved denne strømstyrke.

Jeg har sat I=1000 og løst O(1000)=600 - er dette rigtigt?

b) På et andet tidspunkt er strømstyrken 2000 ampere. Kan det betale sig for firmaet at øge strømstyrken med én ampere?

Hvordan besvarer jeg denne delopgave?

c)Ved hvilken strømstyrke overstiger marginalomkostningerne indtjeningen ved at øge strømstyrken med én ampere? 

(Jeg arbejder på c'eren, jeg prøver lige at finde ud af den.)


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Du må skulle se på

1,5kr - O'(I) beregnet for I = 1000 i spm a), og for I = 2000 i spm b).

I c) skal man løse ligningen 1,5kr - O'(I) = 0 .


Svar #2
27. september 2013 af Linnese (Slettet)

Hvis jeg har forstået det rigtigt i #1, spørgsmål a:
1,5-O(1000)=−598.5

og i b)
1,5-O(2000)=−2398.5

c'eren vender jeg tilbage til senere.


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, du har ikke forstået det rigtigt. O'(I) betegner den afledede, differentialkvotienten, af funktionen O(I) . Start med at beregne forskriften for den afledede funktion O'(I) .


Svar #4
27. september 2013 af Linnese (Slettet)

Når undskyld, jeg læste forkert, jeg prøver igen:

1.5-om(1000)=1,5

1.5-om(2000)=1,5

Hvorfor skal jeg anvende den afledede funktion og trække det fra de 1,5?


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du har ikke beregnet O'(I) korrekt. Opgaven drejer sig om at beregne marginalomkostningerne.

O(I) = 0,0006·I2 , O'(I) = 2·0,0006·I


Svar #6
27. september 2013 af Linnese (Slettet)

1.5-om(1000)=0,3

1.5-om(2000)=-0,9

Men jeg er stadig ikke med på, hvorfor funktionen skal differentieres?


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er fordi man betragter marginalomkostninger. Man betragter ændringen i omkostningerne, når produktionen ændres en lille smule. Her kommer differentialkvotienten ind i billedet. Hvis strømstyrken ændres med ΔI, ændres omkostningerne med O '(I)·ΔI , og indtægten ændres med 1,5·ΔI .

Svarene i a) og b) er vist så egentlig O'(I) beregnet ved de to strømstyrker , mens man så i c) skal løse ligningen

1,5 - O'(I) = 0

Se evt. http://da.wikipedia.org/wiki/Omkostningsfunktioner_og_-kurver


Svar #8
27. september 2013 af Linnese (Slettet)

Okay, nu giver det mening for mig. Mange tak! Men i spm b, stå der også: kan det betale sig for firmaet at øge strømstyrken med én ampere?

Skal jeg så beregne:

1,5 - O'(0)

og

1,5 - O'(1) 

for at besvare spørgsmålet?

Jeg er lige nu i gang med at prøve og løse c)


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej. Man skal beregne O'(2000), og eftersom det er større end 1,5 , kan det ikke betale sig.


Svar #10
27. september 2013 af Linnese (Slettet)

Okay, nu er jeg med tror jeg,  O'(2000)=2,4, dette er større end 1,5, som er indtjeningen, derfor vil det ikke kunne betale sig at øge strømstyrken med én ampere.

Jeg er stadig i gang med opgave c, det tager mig en smule tid.


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Benyt resultatet i #5. Der er tale om at løse en meget simpel ligning

O'(I) = 1,5 , dvs.

2·0,0006·I = 1,5


Svar #12
27. september 2013 af Linnese (Slettet)

Okay, ved at løse ligningen, får jeg I=1250.


Svar #13
28. september 2013 af Linnese (Slettet)

Jeg tror, at jeg på en eller anden måde, har fået forvirret mig selv igen, hvorfor skal den afledede funktion trækkes fra 1,5 ?


Brugbart svar (0)

Svar #14
28. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Det skal man heller ikke, jvf. mit korrigerede svar i #7. Det er kun ved spm c), at man skal løse ligningen 

O'(I) = 1,5 .


Svar #15
28. september 2013 af Linnese (Slettet)

men i #1

står der, at der i spm a og b), at jeg skal beregne:
1,5kr - O'(I) beregnet for I = 1000 i spm a), og for I = 2000 i spm b).

1,5kr - O'(I) , er det ikke et minustegn, som der er ment her?


Brugbart svar (0)

Svar #16
28. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Ja, det var hvad jeg formodede, da jeg skrev det indlæg. Senere, efter at have læst linket i #7, ændrede jeg mening. 


Svar #17
28. september 2013 af Linnese (Slettet)

Okay, nu er jeg med igen, undskyld min lave forståelses evne.

Jeg har bestemt, O'(1000)=1,2, dette må betyde at marginal omkostningerne er 1,2 pr. time.

Tilsvarende for I=2000, O'(2000)=2,4

c) får jeg I=1250


Svar #18
28. september 2013 af Linnese (Slettet)

Er dette i #17 korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #19
28. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#18

Talværdierne er korrekte. Marginalomkostningerne (i eet ord) måles vel i kr pr time pr ampère .


Svar #20
28. september 2013 af Linnese (Slettet)

Mange tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Marginalomkostninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.