Matematik

Kontinuitet

28. september 2013 af mimok (Slettet)

Jeg skal skitser grafen for en funktion, som opfylder, at : 

- Funktionen f er kontinuert i hele sin definitionsmængde undtagen i x=2 og x=5
- f(2)=3 og f(5)=5

Jeg har prøvet og tegne grafen, men jeg ved ikke, om det er rigtigt. Her er min skitse:

Er det rigtigt gjort?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

Nu fortæller du jo ikke, hvad funktionens forskrift er, men ellers ser den da kontinuert ud (pånær x=2 og x=5). Jeg vil dog lige påpege, at i punkterne (2, 4.5) og (5, 3.5) skal der være cirkler i stedet for prikker. En funktion må jo ikke have mere end én værdi i hvert punkt.


Svar #2
28. september 2013 af mimok (Slettet)

Jeg har ikke fået nogen funktionsforskrift.

Tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

Aha, så I skal altså bare selv finde på en funktion, som opfylder de nævnte betingelser? Så ser det jo rigtig nok ud. Men husk lige at "prikke ud" i de to nævnte punkter.


Svar #4
28. september 2013 af mimok (Slettet)

Tak skal du have, det har jeg nu gjort. :-)
da f er kontinuert i hele sin definitionsmængde, skal der så være cirkler for enderne af funktionen, altså i ca.(-2,5;-1) og ca. (6,75;-0,5)?

Der skal vel ikke være noget, da den fortsætter ud i uendeligt?


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. september 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

Som du har tegnet den, er definitionsmængden ]-2,5 ; 6,75[. Så den fortsætter ikke ud i uendeligt. Men om endepunkterne er med eller ej, har ikke betydning for, om den er kontinuert. Så du bestemmer vel selv, om du vil have endepunkterne med i din funktion.


Svar #6
28. september 2013 af mimok (Slettet)

Okay, så hvis f er kontinuert i hele sin definitionsmængde, er det ikke ensbetydende definitionsmængden er uendelig.


Brugbart svar (1)

Svar #7
28. september 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

Nej, definitionsmængden behøver ikke være uendelig. Kontinuert betyder bare "sammenhængende" dvs. at der ikke er "brud" på grafen. Grafen, du har tegnet, har kun de to brud ( i x=2 og x=5) som den skal have ifølge opgaven.


Svar #8
30. september 2013 af mimok (Slettet)

Mange tak for svar!
Burde det være lukkede eller åbne cirkler for definitionsmængden?


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. oktober 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

Som jeg forstår opgaven, vælger du selv, hvad der skal være definitionsmængden. Om du vil have åbne eller lukkede endepunkter ( eller om du vil lade den fortsætte ud i det uendelige) betyder ikke noget for, om f er kontinuert eller ej.


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Funktionen er ikke kontinuert i hele sin definitionsmængde, når den ikke er kontinuert i x = 2 og x = 5 .


Skriv et svar til: Kontinuitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.