Fysik

elektricitet - oliedråbe

01. oktober 2013 af zquu (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg er ved at løse følgende opgave:

I et berømt forsøg ioniserer man luften omkring fint forstøvede oliedråber. Når de positive ioner fæstner sig til oliedråberne, bliver disse elektrisk ladede.
En oliedråbe med radius r = 1/1000 mm = 0,000001 m kan netop holde sig svævende i feltet mellem to metalplader med afstanden 1 cm = 0,01 m og spændingsforskellen 200 V. Oliens densitet er 850 kg/m^3.

a. Bestem tyngdekraften på oliedråben

Jeg kan vel ikke bare bruge F=m*g? Hvad skal jeg så? 

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. oktober 2013 af peter lind

Jo du kan og skal bruge F=m*g. Du skal dog lige først finde m = massefylde*rumfang


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. oktober 2013 af mathon

               F = m•g = V•ρ•g = (4π/3)•(10-6 m)3 • (850 kg/m3) • (9,82 N/kg)


Svar #3
01. oktober 2013 af zquu (Slettet)

Jeg har fået den til at være 3,49*10^-14 N.
Næste opgave lyder "Beregn den elektriske feltstyrke i plademellemrummet", denne har jeg fået til 20.000 V/m vha. formlen E=U/d. Den sidste opgave lyder så "Hvor mange elementarladninger er dråben opladet med?", her ved jeg ikke rigtig hvilken formel jeg skal benytte... Er det E=1/2*C*U^2 jeg skal benytte for at finde hvor stor energien er som dråben er opladet med? Og så derefter dividere med elemantarladningen for at finde ud af hvor mange den er opladet med? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. oktober 2013 af peter lind

Formentlig holder du oliedråbende svævende. I så fald er den totale kraft på oliedråben 0. For at dette skal være opfyldt må tyngdekraften og de elektriske kræfter på oliedråben være lige store og modsat rettet. Du kender fra det første spørgsmål, hvor stor den elektriske kraft på dråben er


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. oktober 2013 af mathon


               (3,50·10-14 N)  =  q • (2·104 N/C)

               q = (3,50·10-14 N) / (2·104 N/C) = 1,75·10-18 C …


Svar #6
01. oktober 2013 af zquu (Slettet)

Så (3,49*19^-14 N)/(1,602*10^-19 C) = 217853 elementarladninger eller hvad? 


Brugbart svar (1)

Svar #7
01. oktober 2013 af mathon

Oliedråbens ladning udtryk i antal elementarladninger:  


               N = q / e  = (1,75·10-18 C) / (1,602·10-19 C/enhedsladning) ≈ 10,9 enhedladninger                                                                               


Svar #8
01. oktober 2013 af zquu (Slettet)

Ah ja selvfølgelig! Tusinde tak!


Skriv et svar til: elektricitet - oliedråbe

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.