Matematik

Taylorpolynomier

02. oktober 2013 af came (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Halløj.

Jeg vil bestemme alle taylorpolynomier omkring x=1 for funktionen f(x)=x4+7*x2-2

Jeg ved at jeg skal bruge følgende formel: P(x)=f(x)+f'(x)*(x-c)+(f''(x)/2!)*(x-c)^2+(f'''(c)/3!)*(x-c)^3 etc.

Jeg vil altså differentiere mit udtryk og sætte 1 ind på x's plads så jeg får følgende:

P(x)=(x4+7*x2-2)+(4*x3+14x)+(x-c)+(12*x2+14/2)*(x-c)2 etc.

Mit spørgsmål er lidt dumt.. Jeg ville bare lige sikre mig, jeg tror det er fordi c og x forvirrer mig, men vi er enige om at 1 skal ind på c's plads i min formel ikke? Og jeg gør det på den rigtige måde?

På forhånd tak for hjælpen. :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. oktober 2013 af hesch (Slettet)

P(x)=f(x0)+f'(x0)*(x-x0)+(f''(x0)/2!)*(x-x0)^2+(f'''(x0)/3!)*(x-x0)^3 ,  x0 = 1

Men altså, hvis du tager eet led mere med  ( k*x4 ), så finder du jo blot:

P(x) = f(x) , og det er vel ikke så interessant.


Svar #2
02. oktober 2013 af came (Slettet)

Jeg fandt en bedre måde at gøre det på, men jeg kommer ikke frem til funktionen ved 4. grad og er i tvivl om jeg skal fortsætte for jeg synes mit resultat ved fjerde grad tyder på jeg har lavet en fejl et sted. Jeg har tilføjet mine beregninger i et dokument.

</v:imagedata></v:shape></o:p>

</v:imagedata></v:shape></o:p>

</v:imagedata></v:shape></o:p>

</v:imagedata></v:shape></o:p>

</v:imagedata></v:shape></o:p>


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. oktober 2013 af hesch (Slettet)

Eksempel:  I sidste linie i dokumentet, har du nævnerne:

1! , 2 , 3 , 4

Men du skal have:

1! , 2! , 3! , 4!

Så koefficienten til x4 bliver ikke 6, men 6 / ( 2*3 ) = 1


Svar #4
02. oktober 2013 af came (Slettet)

Tak. Det har jeg ordnet hele vejen igennem - jeg ender med noget tæt på min funktion men ikke helt ved 4. grad; x4+7*x2+x-3..


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. oktober 2013 af hesch (Slettet)

Det bør du få, for yderligere led giver 0, eftersom du har differentieret et 4. orden polynomium 4 gange, og så er der ikke mere at komme efter i form af restled.


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. oktober 2013 af hesch (Slettet)

#5 fortsat:      Men du kan jo prøve denne her:

http://calculator.tutorvista.com/math/593/taylor-series-calculator.html


Svar #7
04. oktober 2013 af came (Slettet)

Jeg skal indtegne i Maple resultatet fra a) i et plot, hvilket jeg har gjort, så jeg har en graf, der viser f men så står der 'samt de 3 taylorpolynomier T1f, T2f og T3f.'

Jeg ved ikke om i er gode til Maple, personligt driller programmet mig meget stadig, men er der nogle der kender den rigtige kommando at skrive det på?


Skriv et svar til: Taylorpolynomier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.