Matematik

cirklens ligning

05. oktober 2013 af snilo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan finder jeg cirklens ligning, når jeg blot kender C(6,8) og punktet P(-2,4), som ligger på cirklen? Bør man ikke kende radius?
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. oktober 2013 af SuneChr

Jeg går ud fra, at centrum i cirklen er C = (6 ; 8)
Da har man:
(x - 6)2 + (y - 8)2  =  r2

Indsæt  P = (- 2 ; 4)  og find da r derudfra.


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. oktober 2013 af mathon


              Beregn radius r ud fra punktafstandsformlen


              r = |CP| = √((-2-6)2+(4-8)2)


Svar #3
05. oktober 2013 af snilo (Slettet)

Selvfølgelig! Mange tak :D


Svar #4
05. oktober 2013 af snilo (Slettet)

Hvordan finder jeg så tangentens ligning der går gennem punktet P?
Har prøvet at finde en normalvektor som jeg får til (-8 over -4)
Derefter bruger jeg tangenligningen a(x-xo)+b(y-yo)=0 men jeg får ligningen til at hedde -8x-4y=0 hvilket er forkert. Kan i hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Vektoren CP vil være en normalvektor til tangenten i P, som du også har fundet frem til. Du skal bruge punktet P's koordinatsæt som punktet (x0 , y0) . Ligningen er da

-8·(x - (-2)) -4·(y - 4) = 0 , dvs.

-8x -4y = 0

som du også har fundet frem til. Ligningen forkortes til

2x + y = 0 , eller

y = -2x .


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. oktober 2013 af mathon

eller
tangentligning i (xo,yo):

                 (xo - 6)(x - 6) + (yo - 8)(y - 8)  = 80

                 (-2 - 6)(x - 6) + (4 - 8)(y - 8)  = 80

                  -8(x-6) + (-4)(y - 8) = 80

                  2(x-6) + (y - 8) = -20

                  y - 8 = -2x + 12 - 20 = -2x - 8

                  y = -2x

 
              
    


Skriv et svar til: cirklens ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.