Fysik

PH-VÆRDI

10. oktober 2013 af Andenpåoure (Slettet) - Niveau: 9. klasse

pH-værdi

- Beskriv pH skalaen

- Forklar hvad forholdet mellem OH- og H+ ioner er når pH-værdien er for

  henholdsvis en syre og en base.

- Forklar hvad forholdet mellem OH- og H+ ioner er når pH-værdien er 7


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. oktober 2013 af mathon

en stærk syre i fortynding afgiver alle sine protoner til vand, som danner H3O+- i højkoncentration

en middelstærk og svag syre i fortynding afgiver kun nogle af sine protoner til vand, som danner H3O+- i moderat koncentration.

log([H3O+]) er en voksende funktion

-log([H3O+]) = pH er derfor en aftagende funktion.
hvilket er forklaringen på, at
jo mere sur opløsningen er, desto lavere er opløsningsnes pH og omvendt.

en stærk base i fortynding afgiver eller danner OH--ioner- i højkoncentration.

en middelstærk og svag base i fortynding afgiver eller danner kun OH--ioner i moderat koncentration.

log([OH-]) er en voksende funktion

-log([OH-]) = pOH er derfor en aftagende funktion.
hvilket er forklaringen på, at
jo mere basisk opløsningen er, desto lavere er opløsningsnes pOH og omvendt.

Nu er det upraktisk at operere med to forskellige skalaer, hvorfor man har valgt kun at benytte pH-skalaen.

Ved 25ºC
er sammenhængen mellem dem

                 pH = 14 - pOH


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. oktober 2013 af mathon

ved denne temperatur

                      foregår i destilleret vand autohydronolyse

                               2 H2O (l)   <--->   H3O+ (aq)   +   OH- (aq)

       så
                              [H3O+]  =  [OH-]  =  10-14 M

                              pH = -log([H3O+]) = -log(10-7) = -(-7•log(10)) = -(-7•1) = 7

                              pOH = -log([OH-]) = -log(10-7) = -(-7•log(10)) = -(-7•1) = 7
                                    pH = 14 - pOH = 14 - 7 = 7  (hvilket gerne skulle harmonere i samme opløsning)


Skriv et svar til: PH-VÆRDI

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.