Matematik

Fjerdegradspolunomium

18. oktober 2013 af xoxo123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej er der nogle derk an hjælpe mig med denne opgave?? 

Find forskriften for et fjerdegradspolynomium der har rødderne -1, 4 og 6 (og ikke flere), og som i 1 har værdien 5.

Find forskriften for et andet polunomium der også opfylder kravene.


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Se https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1394783

Benyt, at for et 4.-gradspolynomium med reelle koefficienter, der har netop 3 forskellige reelle rødder, må en af rødderne være en dobbeltrod.


Svar #2
20. oktober 2013 af xoxo123 (Slettet)

Så hvis jeg skriver: 

expand((x+1)2*(x-4)*(x-6)) i Nspire og får

 x^(4)-8*x^(3)+5*x^(2)+38*x+24

Er det så rigtigt? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er da sikkert rigtigt ganget ud af din lommeregner, men det er ikke et korrekt svar til opgavens spørgsmål. Dit polynomium opfylder ikke den anden betingelse i opgaven.


Svar #4
20. oktober 2013 af xoxo123 (Slettet)

Altså det der med at jeg skal finde et andet polynomium der også opfylder kravene? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du skal først starte med at finde et polynomium, før du prøver at finde et andet. Det polynomium, du har skrevet op i din lommeregner, opfylder ikke betingelsen, at det i 1 har værdien 5.


Svar #6
20. oktober 2013 af xoxo123 (Slettet)

Arrh jeg er ikke så god til det her. Skal jeg så skrive :

5 = (x1)*(x-4)*(x-6) og så putte 1 ind på x's plads? Eller er jeg helt galt på den? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er ikke korrekt. Der bliver jo ikke noget at bestemme ved din opstilling.

Et polynomium med de angivne rødder er

f(x) = a·(x+1)2·(x-4)·(x-6) .

Det drejer sig så om at bestemme a , så at f(1) = 5 .


Skriv et svar til: Fjerdegradspolunomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.