Fysik

Smeltning og fordampning

22. oktober 2013 af iBojsen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Kære Studieportalen

Jeg sidder og roder med en fysikrapport, hvor jeg skal foretage nogle beregninger ud fra nogle resultater, vi har fået oplyst, men jeg kan simpelthen ikke finde ud af, hvordan man gør. Min passion, viden og entusiasme for de naturvidenskabelige fag, som fx fysik, er ikke særlig stor, og mit faglige niveau er derfor meget lavt. 

Forsøgets formål er at bestemme is´ specifikke smeltevarme og vands fordampningsvarme. 

Er der en super sej fysikgut- eller gutinde, der kan hjælpe mig?

Resultaterne, vi har fået udleveret, kan I lige få her: 

Dyppekoger - vi har kogt vand ved hjælp af en dyppekoger

Bægerglas uden vand: 195,39 gram
Bægerglas med vand: 632 gram

Vand: 436,61 gram.

0,071 kWt
Vægt efter dyppekoger: 533 gram

Flamingobæger - her har vi puttet isterninger i et glas vand. 

Start vægt: 153 gram
Slut vægt: 157 vægt,
Start temperatur: 33,2 grader
Slut temperatur: 30 grader

Tak på forhånd
Søren


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

I 1) beregner man massen m af det fordampede vand og den energi E, der blev brugt til at fordampe vandet. Den specifikke fordampningsvarmen er da

Ldamp = E / m

I 2) opstiller man et energiregnskab.

a) Isen smeltes, og det smeltede vand opvarmes til sluttemperaturen. Beregn den samlede energi Ea for dette, udtrykt ved isens masse og sluttemperaturen.

b) Det varme vand afkøles fra starttemperaturen til sluttemperaturen. Beregn den energi Eb , der afgives herved, udtrykt ved vandets masse og temperaturerne.

Energiregnskabet: Ea = Eb giver en ligning til bestemmelse af isens specifikke smeltevarme Lis .


Svar #2
22. oktober 2013 af iBojsen (Slettet)

Hej Andersen11
Tak for hurtigt svar. 

Som jeg nævnte i indlægget, er jeg utrolig dårlig til de naturvidenskabelige fag - inklusive matematik - men hvis jeg skal forstå det rigtigt; 0,071 kWt / 533 g = 0.00013320825 grader. Er jeg helt gal på den? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Resultatet kommer ikke ud i grader. Omregn den forbrugte energi fra kWt (også kaldet kWh) til J (Joule), omregn massen til kg, og foretag så divisionen. Enheden for fordampningsvarmen er så J/kg .


Svar #4
22. oktober 2013 af iBojsen (Slettet)

#3 

Hej igen, Andersen

Det vil sige: 

0,071 kWt * 3.600 s = 255,6 mJ = 255.600.000 joule

255.600.000 j / 0,533 = 4,79 J/kg

?

Tak for din tålmodighed! :-)  


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, du roder rundt i præfixer og 10-eksponenter. Man har

0,071 kWh = 71 Wh = 71·3600 Ws = 2,556·105 J= 255,6 kJ


Svar #6
22. oktober 2013 af iBojsen (Slettet)

#5 

Okay. 
255,6 / 0,533 = 479.54 J/kg 


Skriv et svar til: Smeltning og fordampning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.