Fysik

Fjeder og bevægelse

22. oktober 2013 af AnnaBanp (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

En klods med massen m bevæger sig mod højre på et bord med ru overflade. Friktionskoefficienterne mellem klodsen og bordet betegnes med μks. Klodsen rammer efter at have tilbagelagt strækningen, L , en fjeder med fjederkonstanten, k . Klodsen starter med fart v1 .

a) Opstil en ligning hvoraf fjederens maksimale sammentrykning, d , kan bestemmes.


b) Bestem en ulighed μs skal opfylde hvis klodsen forbliver i hvile efter
sammentrykningen. Sammentrykningen, d , antages nu at være en kendt størrelse.

Nogle der kan hjælpe med dette?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. oktober 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

a) Energibetragtning:

Fjederenergien (når fjederen er trykket d sammen) skal være lig med klodsens kinetiske energi fra start minus det arbejde, som friktionskraften har ydet (friktionskraften*vejlængde)

b) Den statiske friktionskraft (normalkraften*μs) skal være større end eller lig med fjederkraften.


Svar #2
24. oktober 2013 af AnnaBanp (Slettet)

Kan du give mig en mere detaljeret forklarelse af dine svar, jeg synes stadig ikke det giver mening? mvh.


Svar #3
24. oktober 2013 af AnnaBanp (Slettet)

Jeg får følgende ligning til a) 1/2 m v ^ 2 = 1/2 k x ^ 2


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. oktober 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

a)

Normalkraften på klodsen er mg (da normalkraften skal være i balance med tyngdekraften), så friktionskraften er mgμk.

Den glider stykket L, før den rammer fjederen, og fortsætter derefter stykket d, før fjederen er presset maksimalt sammen. Det arbejde, som friktionen udfører på klodsen er altså mgμk(L+d) (arbejde = kraft*vejlængde).

Den har noget kinetisk energi fra start. Den mister så noget energi til friktion, og resten bliver til fjederenergi. Altså

½k*d2 = ½m*v12 - mgμk(L + d)

b)

mgμs er den maksimale kraft klodsen kan blive udsat for uden at begynde at bevæge sig. Kraften fjederen trykker med, når den er presset stykket d sammen, er givet ved k*d. Så du har

mgμs ≥ k*d


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. oktober 2013 af hesch (Slettet)

#3: Der hører en tegning til opgaven, hvilket fremgår af opgavetekstens: "en klods bevæger sig mod højre".

Du må vedhæfte tegningen.

I  #3 har du ikke taget hensyn til L, μk , μs .


Skriv et svar til: Fjeder og bevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.