Fysik
Beta-spektrum
04. november 2005 af
ZrednaZ (Slettet)
Vi har lavet et forsøg i fysik, hvis detaljer står beskrevet her: https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=136774&h=betahenfald
Jeg har beregnet Q-værdierne, men nu er jeg i gang med den del, hvor den kinetiske energi skal beregnes. Første skridt her er at beregne hastigheden på partiklerne til den magnetstyrke, der svarer til den største partikelenergi (i vores tilfælde ca. 85 impulser pr. minut). Til det har jeg efterhånden fundet en masse formler, men jeg skriver først lige mine data:
e (elektronens ladning) = 1,602*10^-19
m (elektronens hvilemasse) = 9,109390*10^-31 kg
r (cirkelbuens radius) = 0,024 m
B (magnetfeltets kraft) = 200 mT = 200000T (fejlen ligger garanteret her. Jeg ved ikke noget om denne enhed, kun at vi fik de største udslag ved indstillingen 200 mT).
Så prøver jeg ellers at indsætte det i en ikke-relativistisk formel fra min bog: B*e*v = (m*v^2)/r for at beregne hastigheden, og her bruger jeg bare solveren på min lommeregner. Jeg får bare v=0 m/s hver gang.
Jeg har også en anderledes variant, som hedder v = (e/m)*r*B - her får jeg v = 8,44*10^14 m/s, og det duer selvfølgelig heller ikke. Hilfe! :)
Jeg har beregnet Q-værdierne, men nu er jeg i gang med den del, hvor den kinetiske energi skal beregnes. Første skridt her er at beregne hastigheden på partiklerne til den magnetstyrke, der svarer til den største partikelenergi (i vores tilfælde ca. 85 impulser pr. minut). Til det har jeg efterhånden fundet en masse formler, men jeg skriver først lige mine data:
e (elektronens ladning) = 1,602*10^-19
m (elektronens hvilemasse) = 9,109390*10^-31 kg
r (cirkelbuens radius) = 0,024 m
B (magnetfeltets kraft) = 200 mT = 200000T (fejlen ligger garanteret her. Jeg ved ikke noget om denne enhed, kun at vi fik de største udslag ved indstillingen 200 mT).
Så prøver jeg ellers at indsætte det i en ikke-relativistisk formel fra min bog: B*e*v = (m*v^2)/r for at beregne hastigheden, og her bruger jeg bare solveren på min lommeregner. Jeg får bare v=0 m/s hver gang.
Jeg har også en anderledes variant, som hedder v = (e/m)*r*B - her får jeg v = 8,44*10^14 m/s, og det duer selvfølgelig heller ikke. Hilfe! :)
Svar #1
04. november 2005 af fixer (Slettet)
Præfix'et m angiver "milli" hvilket er tusindedele. Magnetfeltet er altså
B = 200 mT = 200 * 10^(-3) T = 0,20 T
De to ligninger du nævner er identiske. Den nederste fremkommer af den første ved at løse denne med hensyn til v.
Ligningen
Bev = mv^2/r
udtrykker at magnetfeltet leverer den til cirkelbevægelsen nødvendige centripetalkraft; altså et ganske fornuftigt formelvalg.
B = 200 mT = 200 * 10^(-3) T = 0,20 T
De to ligninger du nævner er identiske. Den nederste fremkommer af den første ved at løse denne med hensyn til v.
Ligningen
Bev = mv^2/r
udtrykker at magnetfeltet leverer den til cirkelbevægelsen nødvendige centripetalkraft; altså et ganske fornuftigt formelvalg.
Svar #2
04. november 2005 af ZrednaZ (Slettet)
Tak. Det giver 844 mio. m/s. Sættes det så ind i en relativistisk formel, så kommer vi ned på et fornuftigt resultat på 283 mio. m/s.
Ekin bliver 1,628*10^-13 J.
Ekin bliver 1,628*10^-13 J.
Skriv et svar til: Beta-spektrum
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
