Fysik

Spørgsmål til radioaktivitet.

23. oktober 2013 af Scottcph (Slettet)

Jeg har to spørgsmål vdr. Radioaktivitet. 

nummer 1 :

Argon udveksles hele tiden mellem atmosfæren og ovceanernes overflade så en fast procentdel af alle argonatomerne befinder sig i overfladevandet. Nogle få af de opløste argonatomer er 39-Ar.

Jeg har beregnet aktiviten af en Ar isotop og næste delspørgsmål lyder : 

Australske forskere har udviklet en metode , hvor antallet af 39-Ar atomer i en vadnprøve kan bestemmes ret nøjagtig ved hjælp af massespektrometer. En prøve på 20 liter havvand udtaget  fra Atlanterhavet i 5 kms dybde indeholdt 4.2 *10^4 atomer af isotopen 39Ar

c) Hvor længe er det siden at vandet i prøven fra Atlanterhavets dyb var i kontakt med atmosfæren?

NUmmer 2: 

Der findes nukleider som i sjældne tilfælde henfalder ved en proces, hvor der udsendes en partikel som er tungere end en alfa-partikel. Et eksempel er nukleidet 223Ra, der normalt henfalder ved alfa-henfald men som i sjældne tilfælde i stedet henfalder ved at udsende en 14C-kerne.

a) opstil rektionsskeme hvor 223Ra udsender en 14C-kerne. Beregn processens q-værdi ud fra masserne af de partikler som deltager i processen-----Hvad er det for en proces?? Jeg er ret lost.

Henfald  hvor 223Ra udsender en 14C-kerne, sker kun én gang for hvert 1.2 milliader alfa-henfald af 223Ra.

b)Hvor mange 14C-kerner udsender 2.0 g 223 Ra i løbet af ét minut?

b) hvor mange henfald af 82Rb vil der skw i væsken i løbet af de første 4.0 minutter efter indsprøjtningen

Håber i kan hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2013 af mathon

nummer 1:

                                                    T1/2 = 269 år

     henfaldskonstanten   
                                                    k = ln(2) / (269 år) = 8,16542·10-11 s-1

                                                    A = k • N = (8,16542·10-11 s-1) • (4,2 ·104) ≈ 3,43·10-6 Bq = 3,43 µBq

hvoraf
                                                     t = (ln(Ao/A) / (8,16542·10-11 s-1)) / (3,15569·107 s/år)

                                                     t = (ln(Ao/(3,43·10-6 Bq)) / (8,16542·10-11 s-1)) / (3,15569·107 s/år)

fra #0:
 Jeg har beregnet aktiviten A0 af en 39Ar isotop.


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. oktober 2013 af mathon

nummer 2:

                                 22388Ra   --->   20982Pb   +   146C


Skriv et svar til: Spørgsmål til radioaktivitet.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.