Fysik

Henfaldsloven

25. oktober 2013 af Jrens23 (Slettet) - Niveau: B-niveau

God aften

Opgaveformulering:
Iodisotopen I-131 er β--radiaktiv. En patient får indsprøjtet isotopen, der har aktiviteten 800 MBq. Halveringstiden er 8,04 døgn.

Hvor mange kerner er der tilbage efter 5 døgn, og hvor mange kerner er der henfaldet i løbet af de 5 døgn?

I den første del tænker jeg, at jeg skal benytte mig af henfaldsloven
  N = N0·(1/2)t/T½,   hvor N0 = 800 MBq / k hvor k = ln(2) / T½

Det er i den anden del, at jeg er lidt usikker. Her tænker jeg, at jeg skal beregne aktiviteten
  A = A0·(1/2)t/T½, hvor A0 = 800 MBq

Jeg håber, at I vil hjælpe mig :)

tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. oktober 2013 af peter lind

Du skal finde N(5 døgn) og N0-N(5døgn)


Svar #2
25. oktober 2013 af Jrens23 (Slettet)

tak.. det er bare fordi der står i vores noter:

Aktiviteten A udtrykker antallet af henfald pr. tidsenhed .. derfor tænkte jeg, at jeg skulle bruge formlen til den anden del


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. oktober 2013 af mathon

                 No = Ao • k-1 = ((800·106 s-1) • (86400 s·døgn-1) • (8,04 døgn)/ln(2) = 8,01741·1014
hvoraf
                 N(t) = 8,01741·1014 • (1/2)t/T½          når t måles i døgn


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. oktober 2013 af LubDub (Slettet)

det er lige meget, om t måles i døgn eller i sekunder,
bare halveringstiden har den samme enhed


       N(432000s) = 8,01741·1014•(1/2)(432000s)/(6,9465600•10^5 s) = 5,2097•1014

       N(5døgn) = 8,01741·1014•(1/2)(5døgn)/(8,04døgn) = 5,2097•1014


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. oktober 2013 af mathon

#4

når t måles i døgn    var en opfordring til ikke at rode sig ud i
det her særdeles upraktiske
                         N(432000 s) = 8,01741·1014•(1/2)(432000s)/(6,9465600•10^5 s) = 5,2097•1014

…du kunne jo også have vist det med femtosekunder
 

                                                                  …men du har ret.


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. oktober 2013 af LubDub (Slettet)

haha det var en sjov bemærkning med femtosekunder :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. februar 2018 af annahansen2 (Slettet)

#5 Er nedenstående rigtigt forstået?

Kerner der er tilbage efter 5 døgn  8,01741*10^1^4

Kerner henfaldet i løbet af 5 døgn 8,01741*10^1^4-5,209864*10^1^4=2,807546*10^1^4

Jeg er nemlig lidt i tvivl. På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #8
16. februar 2018 af mathon

Kerner der er tilbage efter 5 døgn    5{.}20986\cdot 10^{14}

Kerner henfaldet i løbet af 5 døgn    \left (8{.}0741-5{.}20986 \right )\cdot 10^{14}=2{.}86424\cdot 10^{14}


Skriv et svar til: Henfaldsloven

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.