Matematik

Hjælp til delopgave

30. oktober 2013 af Sinimini (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg er ved at regne en opgave om 3D-vektorer. Jeg har parameterfremstillingen for to linjer og skal vise, at de to linjer IKKE er parallel. Hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Vis, at de to liniers retningsvektorer ikke er parallelle.


Svar #2
30. oktober 2013 af Sinimini (Slettet)

Jeg kan jo se på deres parameterfremstillinger, at retningsvektorerne er forskellige, men jeg ved ikke lige, hvordan jeg kan vise det.


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Vektorerne kan være forskellige og stadig være parallelle.

To egentlige vektorer a og b er parallelle, hvis der findes et reelt tal t ≠ 0 , så at a = t·b .

En alternativ betingelse er denne: to egentlige vektorer a og b er parallelle, hvis og kun hvis

                                           a/|a| = ± b/|b|

Endnu alternativ betingelse er denne: to egentlige vektorer a og b er parallelle, hvis og kun hvis

                                           | a b | = |a| · |b|


Svar #4
30. oktober 2013 af Sinimini (Slettet)

Men skal jeg så sige: Den ene vektors koordinater = t*den anden vektors koordinater, og derefter isolere t?


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man skal undersøge, om der findes et tal t ≠ 0 , så at alle tre ligninger er opfyldt:

                      a1 = t·b1    ,    a2 = t·b2     ,      a3 = t·b3

for koordinatsættene   a = [a1 , a2 , a3]   og   b = [b1 , b2 , b3] .

Hvis dette ikke er tilfældet, er vektorerne ikke parallelle.


Svar #6
30. oktober 2013 af Sinimini (Slettet)

Mange tak for hjælpen ;-) Nu forstår jeg det. ;-)


Skriv et svar til: Hjælp til delopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.