Matematik

Bevis og integrale

06. november 2005 af soren_and (Slettet)
Hej!
Har problemer med tre opgaver.

1. En cylindrisk dåse har en højde h i dm og en radius r i dm. Til den krumme overflade benyttes et rektangel med sidelængderne h og 2r(pi), mens toppen og bunden udskæres af ot kvadrater med siderne 2r. Materialeforbruget vil være summen af arealerne af de to kvadrater og rektanglet.
Gør rede for at materialeforbruget kan udtrykkes ved følgende, hvis det er en dåse med et rumfang på 4 dm3:
M(r)=8r^2 + (8/r)
Jeg er helt på bar bund her!

2. I en pose med 20 tøjklemmer er 15 røde og 5 blå. Uden tilbagelægning tages 6 stk. Hvad er sandsynligheden for der er mindst to tøjklemmer af hver farve?
Her har jeg bare taget sandsynligheden for tre hændelser, nemlig tre af hver farve, to røde/fire blå og fire røde/to blå. Deraf får jeg ca. 0,4831.. Kan det passe?

3. Beregn integralet fra o til 1 af ln(2x+1) .
Her har jeg fundet stamfunktionen til (2x+1)*ln(2x+1)-(2x+1)
Men af det får jeg hele tiden 3ln(3)-2 , men har tjekket på lommeregneren, og det passer ikke?

Håber nogen vil hjælpe. På forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. november 2005 af bobbie (Slettet)

1.
Rumfanget = r^2*(pi)*h=4 <=>
h = 4/(r^2*(pi))

Materialeforbrug = 2*(2r)^2 + h*2r*(pi)

h fra rumfanget indsættes:

2*(2r)^2 + 4/(r^2*(pi))*2r*(pi)<=>
M(r)=8r^2 + (8/r)

Svar #2
06. november 2005 af soren_and (Slettet)

Ok tak, nogen til de andre?

Svar #3
06. november 2005 af soren_and (Slettet)

opdateret

Brugbart svar (0)

Svar #4
06. november 2005 af Duffy

S(ln(2x+1))dx er ikke lig med

(2x+1)*ln(2x+1)-(2x+1)


1
S(ln(2x+1))dx = 3/2*ln(3)-1
0



Duffy

Svar #5
08. november 2005 af soren_and (Slettet)

Men.. Hvordan finder man stamfunktionen til ln(2x+1) ? Kan godt se, at 3/2*ln(3)-1 er løsningen, men kan ikke finde den rigtige stamfunktion.. Jeg troede det var den der med ln(x) bliver til x*ln(x)-x ...?

Brugbart svar (0)

Svar #6
08. november 2005 af Duffy

S(ln(2x+1))dx =


substitution

t = 2x+1

dt/dx = 2 , 1/2dt = dx .



S(ln(2x+1))dx =

1/2·S(ln(t))dt =

1/2·[(2x+1)*ln(2x+1)-(2x+1)] =

(2x+1)*1/2·ln(2x+1)-(x+1/2) =

(2x+1)·1/2·ln(2x+1) - x - 1/2



Duffy

Svar #7
11. november 2005 af soren_and (Slettet)

Jeg kan stadig ikke få det til at passe...
Efter man har sat t=2x+1 finder man nye grænser. Det giver
x=0 => t=1
x=1 => t=3
Så skal man altså sige:
3
S(½ * ln(t))dt
1

= ½ * [(2x+1)*ln(2x+1)-(2x+1)]
Hvis man så indsætter grænserne får jeg det til:
( (7ln(7)-3ln(3))/2 ) - 2
Og det stemmer jo ikke overens...

Brugbart svar (0)

Svar #8
11. november 2005 af Duffy

Det er fordi du blander t-grænserne sammen med x-grænserne!!!!!!

Prøv du at indsætte x=0 hhv x=1 i dit sidste udtryk
(altså udtrykket " ½ * [(2x+1)*ln(2x+1)-(2x+1)]
") som jo IKKE omhandler noget med t, så skal du se ...



Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #9
11. november 2005 af Epsilon (Slettet)

#7:
Du må ikke indsætte t-grænser i en stamfunktion i den oprindelige variabel, x. Grænserne skal korrespondere til integrationsvariablen.

Enten således;

3
S[1/2*ln(t)]dt =
1

1/2*((3*ln(3) - 3)-(1*ln(1) - 1)) =
1/2*(3*ln(3) - 2) =
ln(sqrt(27)/e)

eller også indsættes x = 1 hhv. x = 0 i stamfunktionen:

1/2*[(2x+1)*ln(2x+1)-(2x+1)]

med efterfølgende udregning af differensen mellem funktionsværdierne. Det giver præcis samme resultat.

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #10
11. november 2005 af Duffy

#9: He-he! Beaten by approximately 3 minutes. ;-)

Brugbart svar (0)

Svar #11
11. november 2005 af Epsilon (Slettet)

#10:
Ja, øv bøv. Nu er hele min weekend i ruiner :P

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #12
12. november 2005 af Duffy

#11: Så så - op mæ humøret. c",)


Duffy

Svar #13
12. november 2005 af soren_and (Slettet)

For dævlen da os hvor er jeg... ja! XD
Men tusind tak for hjælpen! (og tak for tålmodigheden Duffy!) ;)

Skriv et svar til: Bevis og integrale

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.