Matematik

Basis for polynomie

04. november 2013 af Marlboroman (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

U er et underrum af vektorrummet P2(R), givet ved:

{P(x) ∈ P2(R) | P(4)=0}.

Spørgsmål: Vælg blandt følgende fem polynomier en basis for U:

4-x4-x^2 8-2x16-8x+x^2 og 12-7x+x^2

P2(R) er et tredimensionelt rum, så jeg skal vel vælge 3 polynomier og vise at de er lineært uafhængige? Men når jeg forsøger at løse vektorligningerne, får jeg ikke kun 0-løsninger, så jeg må gribe det forkert an.

Al magt til den der kan hjælpe mig!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

Prøv at faktorisere polynomierne

4-x

4-x2 = (2-x)·(2+x)

8-2x = 2·(4-x)

16-8x+x2 = (4-x)2

12 -7x +x2 = (3-x)(4-x) = (4-x)2 -(4-x)


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. november 2013 af peter lind

#0 polynomierne er begrænset af at P(4) = 0, så det er et 2-dimensionalt vektorrum


Svar #3
04. november 2013 af Marlboroman (Slettet)

#2 Kan du forklare hvordan det giver mening? :)

Jeg har valgt to af polynomierne: 12-7x+x^2 og og 16-8x+x^2.

Jeg har taget deres koordinator mht. monomiebasen og opstillet et homogent ligningssystem.
Dette ligningssystem sætter jeg så på trappeform - hvis jeg kun for nulløsninger, må de være lineært uafhængige og udgører en base. Er jeg på rette spor eller er det helt galt? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

Vektorrummet er af dimension 3. Man kan let vise, at de tre vektorer

b1(x) = 4-x , b2(x) = 4-x2 , b3(x) = (4-x)2

er lineært uafhængige.

Bemærk, at vektorrummet P2(R) også indeholder polynomier af 1. grad.

De to resterende funktioner i forslaget er skrevet som linearkombinationer af b1, b2, b3 i #1.


Svar #5
04. november 2013 af Marlboroman (Slettet)

OK! Jeg fangede dén!

Tusind tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. november 2013 af peter lind

b2(4) ≠ 0 så det ligger ikke i U

P2(R) er et 3-dimensionalt vektorrum U er et underrum af P2(R) og har derfor en lavere dimension

En anden måde at sige det på

p(x) = a*x2+b*x+c

Der skal gælde p(4) = 0  så koefficienterne er knyttet sammen af a*16+b*4+c=0. Had du 2 af koefficienterne kan du så beregne den tredje


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, det er korrekt. Jeg havde tænkt på en basis for P2(R), ikke for U. Jeg beklager fejlen. b1, b2, b3 er en basis for hele vektorrummet P2(R), men ikke for underrummet U.


Svar #8
05. november 2013 af Marlboroman (Slettet)

Så er jeg helt tabt igen.... Det giver fint mening, at underrummet af P2(R) har en lavere dimension, men hvad menes der med, at jeg skal finde en af koefficienterne?

Jeg har fundet de fire af polynomierne, der opfylder P(4)=0.

Skal jeg blot vælge to a polynomierne og vise at de er lineært uafhængige? For så er min fremgangsmåde vel rigtig, bortset fra at jeg kun skal vælge 2 og ikke 3 polynomier.


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Fire af de fem poynomier

p1(x) = 4-x

p2(x) = 4-x2 = (2-x)·(2+x)

p3(x) = 8-2x = 2·(4-x) = 2p1(x)

p4(x) = 16-8x+x2 = (4-x)2 

p5(x) = 12 -7x +x2 = (3-x)(4-x) = (4-x)2 -(4-x) = p4(x) - p1(x)

er vektorer i underrummet U..Mulige vektorpar som basis for U er (p1,p4) , (p1,p5) , (p3,p4) , (p3,p5), og (p4,p5) .


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. november 2013 af peter lind

#8 Du skal ikke finde koefficienterne. Det er kun taget med for at vise at dimensionen af U er to.


Svar #11
06. november 2013 af Marlboroman (Slettet)

Fint nok, så var min fremgangsmåde rigtig :)

Tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Basis for polynomie

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.