Fysik

Spektrallinjer

06. november 2013 af Pelikanfugl (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg er lidt i tvivl omkring denne opgave:

Forklar, hvilken spektrallinje i emissionsspektret der svarer til overgangen fra energiniveau D til energiniveau B

Der er vist en figur af et udsnit af et emissionsspektrum og absorptionsspektret for lithium. Der er vist 4 spektrallinjer, som skyldes overgange mellem de fire laveste energiniveauer A, B, C og D. Overgangen mellem energiniveau A og D forekommer ikke i spektrene. De fire angivne spektrallinjer har bølgelængderne 323,3nm, 500nm, 670,8nm og 2450nm. 

Jeg har vha. E_foton = (h*c)/lambda udregnet fotonenergierne for de fire linjer, men ved ikke, hvordan jeg kommer videre, og svarer på opgaven. 

E_foton for linjen med bølgelængden 323,3nm = 3,84 eV

E_foton for linjen med bølgelængden 500nm = 2,48 eV

E_foton for linjen med bølgelængden 670,8nm = 1,85 eV

E_foton for linjen med bølgelængden 2450nm = 0,51 eV

Vedhæftet fil: spek.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
06. november 2013 af peter lind

Du skal se på de største energiforskelle. Jeg går ud fra at  A er det laveste energiniveau. Den største energiforskel den kan opnå er så fra A til C.  For B er den største energiforskel den kan opnå er til D. Overgangen fra C til D vil være mindre. Nu er enegiforskellen mellem de laveste niveauer større end mellem de højere niveauer. Derfor må du regne med at overgangen AC har størst energi. CD overgangen har så den mindste energi.

Hvis Hvis A i stedet er den højeste energi, kan du gennemføre et lignende sammenligning


Skriv et svar til: Spektrallinjer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.