Matematik

Differentialligning

12. november 2013 af Kemi1996 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg har problemer med anden del af denne opg:

Antallet af individer i en bestemt population beskrives ved en funktion P af tiden t, hvor t er angivet i år. Funktionen P er løsning til diff. ligningen:

dP/dt= (0,8-0,2*t)*P

a) Bestem en forskrift for P, idet det oplyses at P(0)=1000

Jeg har brugt programmet Geogebra til at løse denne og jeg får forskriften:

y= 800*x+c

b) Bestem det tidspunkt hvor populationen er størst og bestem det største antal individer i populationen.

Jeg ved at jeg skal finde et ekstremum dvs. jeg skal sætte min ligning lig nul og løse den. Hvordan gør jeg det når min konstant er ubekendt ?

På forhånd, tak 


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

Løsningen er ikke korrekt. Løs differentialligningen ved separation af de variable

(1/P) dP = (0,8 - 0,2t) dt , dvs

∫ (1/P) dP = ∫ (0,8 - 0,2t) dt , eller

ln(P(t)) = 0,8t - 0,1t2 + k .

Af betingelsen P(0) = 1000 ser man, at k = ln(1000) , så

P(t) = 1000·e0,8t-0,1t^2 .

Man finder maksimum ved at løse ligningen dP/dt = 0. Benyt differentialligningen og benyt så nulreglen, idet P(t) > 0 .


Svar #2
12. november 2013 af Kemi1996 (Slettet)

Tak for svaret 


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.