Fysik

(I,U)-karakteristikken

16. november 2013 af Ukenddt (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, er der nogen, der kan hjælpe mig med de to opgaver vedhæftet? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2013 af hesch (Slettet)

a)  En ideel modstand har en lineær karakteristik, givet ved:  U(R) = I * R

b)  Adder graferne for pære-  og modstandkarakteristik.

PS:  Hvorfor er der så mange, der kalder en modstand og en kondensator for resistor og capacitor. Hedder en spole/vikling så et coil ?  Og burde resistans ikke hedde resistance ?


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. november 2013 af anonym000

#1

Tænker du på at nogle ord bliver "oversat" på en uheldig måde?

Et eksempel er Newtons 3. lov, der siger at aktion er lig med reaktion (inspireret af engelsk). Det burde måske hedde, at kraft er lig med modkraft. 

Jeg synes faktisk, at det er i orden at kalde en modstand for en resistor. Men alligevel lidt kikset, at man tager noget engelsk, og udtaler det med dansk accent :-)

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. november 2013 af hesch (Slettet)

#2:  Det jeg specielt hæfter mig ved i  #1 er manglen på konsekvens: altså at nogle ord er halvt/helt på english, while others in dansk. Jeg ved godt, at på undervisiteter, bliver der af og til undervist på englaise, måske fordi underviseren er af fremmed etnisk herkomst.

Undervis dog på korrekt engelsk i fysik i gymnasiet, hvis læreren ikke magter det, så nøj's bare med dansk ( hvis han efterhånden kan huske det ).

Ja, det var så min opinion.


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. november 2013 af anonym000

#3 

Okay.

Typisk er det ikke læreren, der er så opfindsom, men forfatterne bag bøgerne. De håber sikkert på "revolutionere", så deres navn kommer ind i historiebøgerne samtidig med at få et par ekstra mønter i lommen.

(Næsten) Hver gang der kommer en ny fysikbog, kommer der også nye forslag til navne på begreber, som er oftest meningsløse.

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. november 2013 af Fionse (Slettet)

#1
 

a)  En ideel modstand har en lineær karakteristik, givet ved:  U(R) = I * R

Hvordan skal jeg lave karakteristikken? er det nogle værdier, jeg selv skal vælge eller... 

b)  Adder graferne for pære-  og modstandkarakteristik.

Der er jo kun 1 graf? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. november 2013 af hesch (Slettet)

#5:  Som når du tegner den lineære funktion:

f(x) =    a * x + b

U(R) = R * I + 0     ( spændingen over modstanden = 0 V  ved 0 A, derfor  b = 0  i f(x).

a = R

----------------------------------

b)  Du har da en graf for pæren, og en graf for modstanden.

Du skal addere dem, for pæren og modstanden sidder jo i serie.


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. november 2013 af Fionse (Slettet)

#6

den lineære funktion bliver som vedhæftet. 
Jeg har udregnet mine U-værdier ved at bruge de x-værdier (I), der allerede er givet. 
I b-eren, så siger du, at de to grafer skal adderes. Mener du her tallene? Når det så er gjort, skal jeg finde ud af hvad strømstyrken (I) gennem seriekoblingen er, når spændingsfaldet over koblingen er 6,0 V? 

Så jeg ved at U = 6,0 V, jeg kender R = 4,7 ohm og så udregner jeg vel bare I eller?? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. november 2013 af hesch (Slettet)

Det vedhæftede ser rigtigt ud.

b)  Aflæs nogle U-værdier( I ) på de to karakteristikker for forskellige værdier af I, adder U-værdier og plot dem ind for tegning af summationskarakteristikken ( tredie karakteristik ). Ud af denne aflæser du, hvad I-værdien er for U = 6V.

Det er vist det, der er meningen.


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. november 2013 af Fionse (Slettet)

#8

Kan det passe, et det bliver en potensfunktion? Det giver i hvert fald den bedste forklaringsgrad på Nspire


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. november 2013 af Fionse (Slettet)

Jeg har adderet de to grafer, den der var givet i opgaven, og den lineære jeg selv har fundet frem til. 


Brugbart svar (0)

Svar #11
17. november 2013 af hesch (Slettet)

#9:  Glem Nspire, eksponentielle regressionsanalyser, osv.   Du skal blot plotte og tegne, og herudfra aflæse grafen.  Det handler ikke om nøjagtigheder på 0,1% her, men om forståelse:

The important idea is to understand what you are doing, rather than to get the right answer.                                  ( Tom Lehrer, New math )

#10: Adder disse to grafer, og få herved den tredie graf  ( ved manuel plotning, papir og blyant, og tegn grafen op med "løs hånd" ). Aflæs I( 6V ) på denne tredie graf, som skrevet i #8.

Det er fint her   ( min opfattelse ).


Skriv et svar til: (I,U)-karakteristikken

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.