Matematik

dy/dx = y/ln(y) , y>1

08. november 2005 af Foss (Slettet)
Hey..

Jeg har problemer med følgende diff.ligning:
dy/dx = y/ln(y) , y>1 hvor f(1)=e^2
Er der nogen der kan hjælpe mig igang eller noget?
Tak! :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2005 af Duffy

dy/dx = y/ln(y) , y>1 hvor f(1)=e^2


dy/dx = y/ln(y)

ln(y)/ydy = dx

Sln(y)/ydy = Sdx

1/2ln(y)^2 = x+k

ln(y)^2 = 2x+2k

... fortsæt nu selv



Duffy

Svar #2
08. november 2005 af Foss (Slettet)

Hmm.. Ok, jeg har aldrig set en diff.ligning blive løst sådan. Men jeg prøver :)
Tak..

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. november 2005 af Duffy

Hvordan har du så "set" det?


Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. november 2005 af Duffy

dy/dx = y/ln(y) , y>1 hvor f(1)=e^2


dy/dx = y/ln(y)

ln(y)/ydy = dx

Sln(y)/ydy = Sdx

1/2ln(y)^2 = x+k

ln(y)^2 = 2x+2k

OK ... så kører jeg videre:

ln(y)^2 = 2x+2k

ln(y) = ±sqrt(2x+2k)

y = e^sqrt(2x+2k) v y = e^(-sqrt(2x+2k))


¿¿Hvoffor én ska' vi nu vælg??


Tjah! Vi tar sgu den første (med k=1) - altså:

y = e^sqrt(2x+2) ,

hvilket er den søgte funktion.



Duffy


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. november 2005 af sigmund (Slettet)

#2, det kan ikke passe. Der bliver undervist i denne metode, kaldt separation af de variable, på gymnasiet. Derfor må du have set den.

Brugbart svar (0)

Svar #6
09. november 2005 af burpka (Slettet)

det ær rigtigt jig har os' lavet den

Brugbart svar (0)

Svar #7
09. november 2005 af IBM (Slettet)

#5: Ikke hvis det er "standardforsøget".

Brugbart svar (0)

Svar #8
09. november 2005 af Duffy

#2:

Citat fra sigmund: "#2, det kan ikke passe. Der bliver undervist i denne metode, kaldt separation af de variable, på gymnasiet. Derfor må du have set den."

Har du ikke set det før ?? Mærkeligt. Har du været fraværende den dag
da læreren gennemgik "separation af de variable"? Der bliver vel ikke givet
noget for i et emne der ikke er gennemgået forinden??!!

Nåh, men lad os nu få rundet opgaven helt af:

Vi står altså med 2 funktioner hvoraf vi skal vælge den ene
(pga af "eksistens og entydigheds-sætningen")


y = e^sqrt(2x+2k) v y = e^(-sqrt(2x+2k))


Integralkurve skal jo indeholde punktet

(x,y) = (1, e^2) . Dette punkt kan ikke genereres af

y = e^(-sqrt(2x+2k)) da eksponenten altid er negativ.

ALtså må det fra nu af dreje sig om

y = e^sqrt(2x+2k) .


For at finde k indsætter vi blot punktet i y = e^sqrt(2x+2k) og
giver os til at regne:


e^2 = e^sqrt(2·1+2k) ,

sqrt(2+2k) = 2 ,

(2+2k) = 4

2 + 2k = 4

2k = 2

k = 2/2 = 1



ALTSÅ:



y = e^sqrt(2x+2) ,

hvilket er den søgte funktion.




Duffy


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. november 2005 af Duffy

Det kunne være at vi osse lige skulle få definitionsmængden med:

y>1 giver

y = e^sqrt(2x+2) > 1

e^sqrt(2x+2) > 1

sqrt(2x+2) > 1

2x+2 > 0

2x > -2

x > -1


dvs

y = e^sqrt(2x+2) ,

Dm(f) = ]-1 ; oxo[ .



Duffy

Skriv et svar til: dy/dx = y/ln(y) , y>1

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.