Fysik

Fjeder, klods og kræfter

20. november 2013 af AnnaBanp (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

En klods med massen m skydes hen ad en bane ved hjælp af en let fjeder med fjederkonstanten k. Når klodsen er nået frem til A, er der ikke længere kontakt mellem klodsen og fjederen. Indtil da har klodsen bevæget sig uden friktion. Når klodsen passerer B, har den farten vB. Fra B til C er banen cirkulær. Ved C er klodsens fart nul. Den cirkulære del af banen har radius R. Buestykket BC er givet ved vinklen θ. På hele strækningen fra A til C er der friktion med den kinetiske friktionskoefficient μk. Afstanden fra A til B er l.

a) Hvor meget har fjederen været presset sammen til at begynde med?

b) Beregn friktionskraftens arbejde på den cirkulære strækning fra B til C.

Nogle der kan hjælpe mig?

Vedhæftet fil: Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. november 2013 af peter lind

Fra A til B har gnidningskræfterne udført arbejdet Fgnidning*l. Adderer du denne til den kinetiske energi i B får du den kinetiske energi i A. Denne energi er det samme som energien i den sammenpressede fjeder ved start

Find den potentielle energi i C. Friktionskraftens arbejde + den kinetiske energi i B er den potentielle energi i C


Svar #2
20. november 2013 af AnnaBanp (Slettet)

Jeg er med så langt, men når jeg skal til at opstille ligninger går jeg i stå, kan du hjælpe mig noget yderligere?

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. november 2013 af peter lind

Hvad er du kommet frem til ?


Svar #4
20. november 2013 af AnnaBanp (Slettet)

Jeg er ikke kommet frem til noget, jeg ved ikk hvordan jeg skal forholde mig til det, når jeg ikk har nogle tal at gøre godt med..

Brugbart svar (0)

Svar #5
20. november 2013 af peter lind

Ligninger indeholder ikke bare tal. Du er nød til at lære det ellers dumper du.

Slå formlen for kinetisk energi op i din bog eller formelsamling , hvis du ikke kan den udenad(Du bør kende den)

Indsæt de pågældende aktuelle variable.

Slå formlen for gnidningskraften op i din bog eller formelsamling, hvis du ikke kan den udenad.

Indsæt de pågældende aktuelle variable og tilføj *l

Sæt de 2 udtryk lig hinanden


Svar #6
20. november 2013 af AnnaBanp (Slettet)

Jeg ved godt jeg skal arbejde med følgende ligninger, men hvordan sætter jeg disse lig med hinanden og skaber en forståelse..

Vedhæftet fil:Ekin.docx

Brugbart svar (0)

Svar #7
20. november 2013 af peter lind

Du bør også indsætte de aktuelle værdier. Du skal først gange gnidningskraften med l. Derefter sætter du blot et lighedstegn imellem


Svar #8
20. november 2013 af AnnaBanp (Slettet)

Således?

Vedhæftet fil:Ekin.docx

Brugbart svar (0)

Svar #9
20. november 2013 af peter lind

Du bør angive hvad normalkraften er. Ellers er det rigtig


Svar #10
20. november 2013 af AnnaBanp (Slettet)

Den er vel lig med 0?


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. november 2013 af peter lind

FN = m*g


Svar #12
20. november 2013 af AnnaBanp (Slettet)

Nu har jeg også et bud klar til b'eren, hvad har du at sige til den?

Vedhæftet fil:Ekin.docx

Brugbart svar (0)

Svar #13
20. november 2013 af peter lind

Den sidste formel stemmer ikke overens med den fjerde sidste


Svar #14
20. november 2013 af AnnaBanp (Slettet)

Nu hvor du er igang med at hjælpe mig, kan du så ikke uddybe dig lidt mere i dine svar, hvad er det jeg har gjort forkert, forstår ikke helt dit svar #13


Brugbart svar (0)

Svar #15
20. november 2013 af peter lind

Du har ½mvb2 = μmgl

og ½mvb2= μmg

I den nederste mangker du l


Svar #16
21. november 2013 af AnnaBanp (Slettet)

Jeg har også følgende spørgsmål til opgaven:

) Antag nu at klodsen ikke forbliver i hvile ved C, men derimod begynder at glide baglæns. Hvilken acceleration har klodsen da til at begynde med, når den forlader C? Angiv både accelerationens størrelse og retning. Din besvarelse skal ledsages af et kraftdiagram for klodsen ved C under denne forudsætning.

Nogle der kan hjælpe med dette underspørgsmål?


Brugbart svar (0)

Svar #17
21. november 2013 af peter lind

Klodsen vil være påvirket af 3 kræfter: tyngdekrafte, der peger lodret ned, reaktionen fra underlaget der peger vinkelret ud fra underlaget samt gnidningskræfter, der peger modsat bevægelsen.

Opløs tyngdekraften i 2 komponenter en der er vinkelret på planen og en der er parallel på planen. Den der står vinkelret på planen vil være lige så stor men modsat rettet reaktionen fra underlaget. Den vil også være den normalkraft du skal bruge til at beregne gnidningskraften.

Tyngdekraften parallel med planen og gnidningskraften vil så være de resulterende kræfter på klodsen. Brug Newtons anden lov til at finde accellerationen


Skriv et svar til: Fjeder, klods og kræfter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.