Samfundsfag

Årsager til dansk politik og domination

20. november 2013 af jegermai (Slettet) - Niveau: C-niveau

Nævn nogle årsager til, at dansk politik ikke er domineret af to store partier... Er der nogen der kan fortælle mig??? Er helt lost :(


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. november 2013 af 123434

I Danmark har vi flerpartisystem, hvilket kan lade sig gøre, da vi har forholdsvalg dvs. partierne får mandater efter det antal procentvise stemmer de får. 

I USA har de topartisystem, da de har flertalsvalg. Det gælder om, at få flest stemmer i de enkelte stater som så udløser et hvis antal valgmænd. Det gælder om at få flest valgmænd. Staterne har et bestemt antal valgmænd efter deres størrelse og hver stat er sikret mindst 3 valgmænd. Det er meget vigtigt at vinde de store stater i håb om at vinde præsidentvalget. 

Det system har været kritiseret. B.la. da Al Gore fik 1/2 million flere stemmer end Bush, men Bush fik flest valgmænd og blev derfor USA's næste præsident. 


Svar #2
21. november 2013 af jegermai (Slettet)

Tusind tak! :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. april 2014 af 123434

Flertalsvalg i enkeltmandskredse

Gælder om at få flertallet af stemmerne i en kreds. Hvis A får 53% af stemmerne, og B får 47% af stemmerne, vil A vinde hele kredsen. Alle stemmerne på B er spildte-"The winner takes it all"

I dette system er det meget svært for de små partier at blive repræsenteret, man ender derfor med topartisystem f.eks. Republikanerne og Demokraterne. Hvis der nu kun er 5% som vil stemme på et lille parti, er det jo bare spildte stemmer, da partiet ingen chance har for at vinde en eller flere kredse og dermed opnå indflydelse. Et parti skal have mindst 51% af stemmerne for at vinde kredsen

I USA har de flertalsvalg i enkeltmandskredse, de har to partier i Kongressen-Republikanerne og Demokraterne

Forholdstalsvalg

Partierne får mandater efter det procentvise antal stemmer de får. Hvis partiet får 10% af stemmerne, vil det få 10% af mandaterne. Hvis partiet får 20% af stemmerne, vil det få 20% af stemmerne osv. 

Forholdstalsvalg giver mulighed for flerpartisystem, da selv partier over spærregrænsen(I Danmark 2%, i Tyskland 5%) er sikret repræsentation i parlamentet. 

I Danmark har vi forholdstalsvalg, vi har 8 partier i Folketinget


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. april 2014 af 123434

Etpartisystem-kun et parti i parlamentet-ender meget ofte med diktatur. 

Topartisystem-2 partier i parlamentet

Flerpartisystem-flere partier i parlamentet


Skriv et svar til: Årsager til dansk politik og domination

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.