Fysik

Elektronkanon

22. november 2013 af julemandhoho (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg ligger inde men opgave i fysik, som jeg slet ikke kan hitte ud af..

Princippet i en elektronkanon (illustration er vedhæftet):

En glødetråd opvarmes, og når den bliver tilstrækkeligt varm, får nogle af elektronerne heri så stor fart på i deres teriske bevægelser, at de springer ud af tråden. Der vil derfor være en sky af frie elektroner omkring den glødende tråd.

Der er placeret to plader foran tråden, den nærmeste er negativt ladet imens den fjerne er positiv ladet. De er begge forsynet med et hul, hvorigennem elektronerne kan passere. (De er forbundet til en spændningskilde, så de bliver opladet med den negative og positive ladning).

Elektronerne dannes tæt ved den negative plade og bliver så trukket over mod den positive plade, hvor de passerer igennem hullet. De bevæger sig frit uden modstand, og deres hastighed ved den negative plade er 0.

a) Begrund at UAB < 0
b) Antag, at UAB = -100V. Beregn elektronens kinetiske energi ved den positivt ladede plade. Angiv resultatet i J.
c) Beregn elektronens fart ved den positive plade.
d) Hvad tror du, elektronkanoner bruges til.

Kunne godt tænke mig noget hjælp til at komme i gang med spørgsmål a, b og c, da jeg slet ingen idé har. Er ikke så skarp indenfor elektricitet nemmelig.

På forhånd mange tak!

Vedhæftet fil: Udklip.JPG

Brugbart svar (1)

Svar #1
22. november 2013 af peter lind

Det er termiske bevægelser altså varme, der får elektroner til at forlade tråden.

a) følger af at A er den negative og B den positive pol. Potentialet i B er derfor større i B end i A

b) E = e*U    e er elektronens ladnning U er spændningsforskellen

c) E = ½mv2


Svar #2
22. november 2013 af julemandhoho (Slettet)

Mange tak! Lige et sådan indlæg jeg ledte efter.


Skriv et svar til: Elektronkanon

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.