Matematik

log

09. november 2005 af ninnacaroline (Slettet)
jeg har lige en ogpave her som jeg meget gerne vil have hjælp til:

jeg skal isolere x

3^x+2 = 2^1-x

Det jeg selv har fået lavet er;
3^2*3^x = 2*2^x
3^x = (2*2^x)/9

x = log ((2*2^x)/9)/log(3)

Men hvad nu med det sidste x?

---

Er der evt også hjælp at hente i denne noget kryptiske en (hvor mit eget forsøg pt. fylder 1 A4-side):

log4(a^5) + log2(a^(3/2)) = log8(625)

De to metoder jeg har giver hhv. 3.7 og 1.29 i svar, og resultatet er 1.79 (3sqrt5).

Jeg ved at det er noget med at skulle skifte baserne til en fællesbase (måske 2?)



Mvh Ninna

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2005 af Waterhouse (Slettet)

Går ud fra du mener:

3^(x+2) = 2^(1-x)
<=>
log(3)*(x+2)=log(2)*(1-x)
<=>
log(3)*x+log(3)*2 = log(2)-log(2)*x
<=>
log(3)*x+log(2)*x = log(2)-log(3)*2
<=>
x*(log(3)+log(2)) = log(2)-log(3^2)
<=>
x*log(6) = log(2/9)
<=>
x=log(2/9)/log(6)

Svar #2
09. november 2005 af ninnacaroline (Slettet)

uf, det var ikke helt de tanker jeg havde!
men resultatet stemmer overens med det i bogen.

hvordan kan man bare gøre flg.
log(3)*x+log(3)*2 = log(2)-log(2)*x
<=>
log(3)*x+log(2)*x = log(2)-log(3)*2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. november 2005 af sigmund (Slettet)

Du trækker log(3)*2 fra på begge sider, og lægger log(2)*x til på begge sider.

Svar #4
09. november 2005 af ninnacaroline (Slettet)

hvad log-lov siger at man må det ?
(hvis du lige kan huske betegnelsen for det)

Brugbart svar (0)

Svar #5
09. november 2005 af sigmund (Slettet)

Der er ingen log-lov, der siger det. Det er såmænd bare simpel algebraisk manipulation -- for at samle x'erne på én side, og konstanterne på én side.

Svar #6
09. november 2005 af ninnacaroline (Slettet)

okay.

tak for det :)

Skriv et svar til: log

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.