Matematik

multiplicitet

30. november 2013 af LamiaA (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hvordan finde jeg multipliciteten af y''(t) + 9¨(t) - 22(t) = 6^2t

Hvad er multiplicitet i det hele taget??


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. november 2013 af Jegvedingenting

multiplicitet, orden, matematisk begreb knyttet til et nulpunkt for et polynomium. Multipliciteten angiver, hvor mange gange et tal er nulpunkt. Et tal x0 er nulpunkt af multiplicitet m = 1,2,... for et polynomium f, hvis der findes et polynomium g, så f (x) = (x−x0)mg (x) for alle x og g (x0) ≠ 0. Et nulpunkt x0 af multiplicitet m kan karakteriseres ved, at f (x0) = f ′(x0) = ··· = f(m-1)(x0) = 0 og f(m)(x0) ≠ 0. Nulpunkter af multiplicitet 1 og 2 kaldes hhv. simple og dobbelte nulpunkter, mens nulpunkter af multiplicitet ≥2 generelt kaldes multiple. Fx har polynomiet x3−4x2+5x−2 nulpunkterne 1 og 2 af multiplicitet hhv. 2 og 1, da polynomiet kan skrives (x−1)2(x−2).

Begrebet kan også anvendes for et nulpunkt for fx en holomorf funktion.

Kilde: http://www.denstoredanske.dk/It,_teknik_og_naturvidenskab/Matematik_og_statistik/Analyse,_vektor-_og_matrixregning_og_funktionsteori/multiplicitet


Svar #2
30. november 2013 af LamiaA (Slettet)

jeg har set alt det der står på google, men jeg forstår det satdig ikke. Kan du ikke forsøge at vise mig hvordan man kommer frem til multipliciteten step by step på et andet eksempel?


Svar #3
30. november 2013 af LamiaA (Slettet)

ups jeg mener y''(t) + 9'(t) - 22y(t) = 6e^2t


Brugbart svar (1)

Svar #4
01. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Du mener måske

y''(t) + 9y'(t) - 22y(t) = 6e2t .

Man betragter så differentialligningens karakteristiske polynomium

p(λ) = λ2 +9λ -22 = (λ -2)(λ +11) .

Ligningen p(λ) = 0 har to forskellige reelle rødder, der så hver har multipliciteten 1.


Svar #5
01. december 2013 af LamiaA (Slettet)

Svaret det passer men jeg ved at jeg ikke selv ville kunne finde ud af den havde multipliciteten 1 og det er det jeg godt vil vide. Hvordan kan du se at det kun er 1 eller 2 eller slet ikke nogen. Og kan det forekomme at jeg har flere? Og hvis ja hvad for et udtryk bruges så for at finde den partikulærer løsning hvis den hverken passer med ke^rt eller kte^rt eller kt^2e^rt??

Undskyld jeg spørger så meget men jeg skal snart til eksamen og jeg vil rigtig gerne vide så meget som muligt

Skriv et svar til: multiplicitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.