Fysik

Solen... Hjælp ;(

02. december 2013 af JegSkalBestå (Slettet) - Niveau: B-niveau

Punkterne A og B befinder sig på ækvator. i A ses solen i horisonten og samtidig ses solen i B i lodret. Længdeforskellen på A og B er grader. Hvad er afstanden fra jordens centrum til solen?

Facit: 1.49E11 m

Vinklen mellem sigtelinjen til solens centrum og kant er 0.2592 grader. Hvad er solens radius?

Facit: = 6.74E8 m

Vis at jordens acceleration omkring solen kan beregnes til 0.00594 m/s^2. Hvad er da solens masse?

Facit: =1.99E30 kg.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

1. Man skal kende Jordens radius og længdeforskellen. Prøv selv at lave en skitse.

2. Lav en skitse. Man skal kende afstanden mellem Jorden og Solen.


Svar #2
02. december 2013 af JegSkalBestå (Slettet)

1.

Jordens radius er 997 km

2.

afstanden til solen er 1.49E11m.. ?

Jeg er rimelig fortabt her...


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

1. Jordens radius er ikke 997 km.

2. Solens radius ses under en vinkel v = 0,2592º . Solens radius er katete i en retvinklet trekant, hvis anden katete er afstanden fra Jorden til Solen. Benyt udtrykket for tangens til en vinkel i en retvinklet trekant til at beregne Solens radius.


Svar #4
02. december 2013 af JegSkalBestå (Slettet)

1. Jordens radius er så 6267 km, som du hjalp mig med i det andet indlæg.. Men hvordan finder jeg længdeforskellen mellem A og B? Kan godt forestille mig "trekanten" når jeg læser opgaven.. Men ved ikke lige hvordan jeg griber det an..

2. Tak for svaret, det gir god mening for mig.

mvh


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Opgavens formulering tyder på, at længdeforskellen mellem A og B er givet i opgaven.

Hvis længdeforskellen er L , har man en retvinklet trekant, hvis hypotenuse er afstanden d fra Jordens centrum til Solen, og hvis ene katete er Jordens radius r. Vinklen mellem den kendte katete og hypotenusen er da L, så

cos(L) = r/d


Svar #6
03. december 2013 af JegSkalBestå (Slettet)

Afstanden imellem punkt A og B er 90 grader... så ja vi har en retvinklet trekant. Men kan ikk se hvordan vi kan bruge afstanden mellem A og B til noget.. Hvis vi retter hypotenusen op mod solen, kan vi jo aldrig vide hvad vinklen er?


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Hvis længdeforskellen mellem A og B er nøjagtigt 90º, bestemmes afstanden til Solen til uendeligt fjern.


Skriv et svar til: Solen... Hjælp ;(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.