Fysik

dopplereffekt

03. december 2013 af Jørgensen1995 (Slettet) - Niveau: B-niveau

1)Galaksen NGC6868 bevæger sig væk fra jorden med en fart på 2700km/s

    Bestem galaksens rødforskydningstal.

2)Lyset fra galaksen NFC4003 har forskudt brintlinien på 486,1nm til 497,4nm

    Beregn rødforskydningstallet

    Bestem galaksens hastighed.

Ideer til hvilke formler eller en forklaring ville være til en stor hjælp.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Se http://en.wikipedia.org/wiki/Redshift

For hastigheder v, der er små i forhold til c, er z = v/c , hvor v er radialhastigheden.

Desuden gælder

1 + z = λobs / λuds ,

hvor λuds er den udsendte bølgelængde ("katalog-bølgelængden), og λobs er den observede bølgelængde.


Svar #2
03. december 2013 af Jørgensen1995 (Slettet)

Så for at finde Galaksens rødforskydningstal, så skal jeg benytte formlen, z = v / c ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, det er da en god start.


Svar #4
04. december 2013 af Jørgensen1995 (Slettet)

er v galaksens fart så og c er lysetshastighed?

<=>

2700 km/s / 3*107 km/s = 0.00009 ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, men c = 3·105 km/s = 3·108 m/s .


Svar #6
04. december 2013 af Jørgensen1995 (Slettet)

Så jeg erstatter bare 3*10^8 med 3*10^5 og det giver 0.009 ? Er det så svaret på opgave 1?

Samme formel til hele opgave 2 eller?


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, det er rødforskydningstallet z. Læs dog om det i din bog eller linket i #1.


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Læs forklaringen i #1.


Svar #9
04. december 2013 af Jørgensen1995 (Slettet)

v = z*c m/s

<=>

v = 0.009 * 3*108 m/s = 2700000 m/s

v = 2.916 for "Bestem galaksens hastighed." passer det? 


Brugbart svar (0)

Svar #10
04. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

I 2) er der tale om en ny opgave og en helt anden galakse end i 1). Man skal benytte oplysningerne i opgaven.


Svar #11
04. december 2013 af Jørgensen1995 (Slettet)

486.1 - 497.4 /497.4 = -0.022718

eller

497.4 - 486.1 / 497.4 = 0.22718

Kan en af de her passe?


Brugbart svar (0)

Svar #12
04. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, i netop en af beregningerne har du regnet rigtigt.

Indsæt i udtrykket i #1 og beregn z.


Skriv et svar til: dopplereffekt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.