Matematik

løsning af differentialligningen y´´=b * y´+k

09. december 2013 af stgunit (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg sidder skriver SRP, og jeg er helt blank angående en af mine følgende spørgsmål. 
den lyder således.
"redegøre for løsning af differentialligningen y´´=b * y´+k , hvor b og k er konstanter"
håber der nogen der kan hjælpe lidt til.


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. december 2013 af lfdahl (Slettet)

Med z = y' får du en  første ordens lineær differentialligning:

z' =  b z + k, som har løsningen: z = c exp(bx) - k/b.

[sæt q = z + k/b ⇒ q' = z' = b z + k = b q ⇒ q = c exp(bx) og dermed z = c exp(bx) - k/b.]

Løs dernæst y' = z ved integration


Svar #2
09. december 2013 af stgunit (Slettet)

den fik jeg ikke lige fat i, vil du ikke være venlig og uddybe lidt mere :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Den oprindelige differentialligning er en lineær differentialligning af 1. orden i den afledede y' . Sætter man z(x) = y'(x), antager ligningen formen

z' = bz + k ,

der let løses ved separation af de variable

z' = b(z + k/b)

dz/(z+k/b) = b dx

ln(z+k/b) = bx + c

z(x) + k/b = c·ebx ,

og dermed

y(x) = ∫ (c·ebx - (k/b)) dx


Svar #4
10. december 2013 af stgunit (Slettet)

tak for det, det var mere forstålig


Skriv et svar til: løsning af differentialligningen y´´=b * y´+k

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.