Fysik

Bobler i væske

10. december 2013 af kinderthorberg (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej folkens. 

Jeg har brug for hjælp til følgende opgave: 

Gnidningsmodstandens størrelse F er med god tilnærmelse bestemt ved: F= k* A* v^2 
, hvor A er boblens tværsnitsareal, v er dens fart og k er en konstant. En stor boble stiger hurtigere op gennem væsken end en lille boble. Antagelsen om, at en bobles rumfang og fart er konstant under opstigningen gennem væsken, er lidt forkert, idet rumfanget og dermed også farten øges lidt under opstigningen. 

d) Forklar, hvorfor en stor boble stiger hurtigere end en lille boble. 
Giv et skøn over, hvor mange procent boblens fart er større ved overfladen end 1.7 m under overfladen. 

Det eneste jeg kender er at gnidningsmodstanden er 0.9997 N, massen af gassen i boblen =  26.46*10^-6 kg og trykket 1.7 m under væskens overflade = 19.2 kPa. 

Håber i kan hjælpe :)

Hele opgaven er vedhæftet, den hedder i filen Opgave 31 

Vedhæftet fil: Aflevering 5 - fysik.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. december 2013 af peter lind

Opdriften = tyngdekraften på den væske boblen fortrænger og en større boble giver så større opdrift. Dette modvirkes godt nok af at luften i boblen også bliver tungere; men det er noget nær 0 i sammenligning med opdriften


Svar #2
10. december 2013 af kinderthorberg (Slettet)

Mange tak, men hvad med den sidste del af opgaven? Den er jeg nemlig i tvivl om, hvordan jeg skal regne? Tænker lidt at jeg skal bruge formlen jeg får opgivet?


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. december 2013 af peter lind

Tilføjelse til #1. gnidningsmodstanden vokser også men ikke så hurtigt idet arealet vokser kvadratisk med radius og rumfanget som r3

Brug idealgasloven til at finde størrelsen af boblen af boblen ved overfladen og i 1,7m dybde. hvis du antager at hastigheden e rnoget nær konstant vil opdriften og gnidningsmodstanden være lige stor. Brug dette til at finde et skøn over hastigheden i de to dybder


Svar #4
10. december 2013 af kinderthorberg (Slettet)

Tusind tak for din hjælp. Jeg er dog lidt på bar bund med hensyn til det du skriver med at bruge idealgasligningen. Kunne være rart hvis du evt. kunne skrive formlen op med et eksempel? Så kan det være jeg forstår det. :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. december 2013 af peter lind

P*V=n*R*T P er trykket. V er rumfanget n er antal mol R er gaskonstanten og T er temperaturen i grad kelvin


Svar #6
10. december 2013 af kinderthorberg (Slettet)

Ja men jeg har jo ikke alle værdierne? :)

Brugbart svar (0)

Svar #7
10. december 2013 af peter lind

Du kender massen og trykket i 1,7m dybde. Sæt temperature til 300º K så kan du finde rumfanget af boblen. Temperaturen holder du konstant når du skal finde rumfanget ved overfladen


Skriv et svar til: Bobler i væske

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.