Fysik

Parallaksemetoden

10. december 2013 af mbn89 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej...håber nogen kan hjælpe mig.

I et forsøg med to pærer, målte vi den fysiske afstand til den nærmeste, som var 6, 94 m og efter at regnet graderne ud vha formlen φ=½|Unær-Ufix)-(Vnær-Vfix)| fik jeg -0,4

Den sætter jeg så ind i formlen d=149,6*109 m / sin (φ/3600)º og får 7,714*1016    

Men hvordan får jeg det tal til at nærme sig den målte afstand bare nogenlunde - uden at få en %-vis forskel på nogle millioner? ;-)

På forhånd tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det er svært at gennemskue, hvad du laver. Du måler noget på nogle pærer, som formodentlig begge er i lokalet? Og så indsætter du en vinkel i en formel med Jordbanens halve storakse 149,6·109 m . Prøv at forklare, hvad forsøget går ud på.


Svar #2
11. december 2013 af mbn89 (Slettet)

Det er et eksperimentelt forsøg med 2 pærer i stedet for stjerner selvfølgelig, hvor den ene står langt væk og den anden står tættere på. Den langt væk er fix-stjernen, og den tættere på er den nære "stjerne", der skal måles afstand til vha parallaksemetoden.

Vi bruger metoden: φ = ½ * |(Unær - Ufix) - (Vnær - Vfix)|

Og vinklerne er målt til

Unær: 295,4º   Ufix: 295,5º   Vnær: 286,8º   Vfix: 286,1º

og det bliver -0,4º

hvilket sættes ind i formlen

d=149,6 * 109 m / sin(φ/3600)º

og det får jeg til 7,714 * 1016 m

Men det skulle helst stemme nogenlunde overens med den målte afstand, så spørgsmålet er, hvordan jeg får det til det. Eller skal jeg kun gå ud fra de 7,714?


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du skal jo ikke bruge jordbanens halve storakse, men afstanden i dit eget roterende system.


Svar #4
11. december 2013 af mbn89 (Slettet)

Mit eget roterende system??


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Jordbanens halve storakse indgår jo ikke i dit forsøg, så det er da helt vildt at benytte en formel med Jordbanens dimensioner i dit forsøg. Du skal jo benytte den tilsvarende relevante afstand i dit forsøg.


Svar #6
11. december 2013 af mbn89 (Slettet)

Nu er jeg ret sikker på, at det er den formel, der skal bruges. Men fortæl mig da endelig hvilken formel, du mener, der skal bruges i forsøget.


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

I må have sigtet mod den nære pære fra to forskellige positioner. Det er afstanden mellem de to positioner i laboratoriet, der skal gøre det ud for "Jordbanens halve storakse".


Svar #8
11. december 2013 af mbn89 (Slettet)

Hvis jeg skriver den afstand, vi rykkede goniometeret (30 cm), så bliver tallet 154698,6 m, og det er jo også langt fra, så mit gæt er, at der er noget mere, der skal ændres i formlen. Hvis noget overhoved.


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du bliver nødt til at se på den nøjagtige geometri for jeres opstilling.

Men med φ = 0,4º og en afstand på 0,30m får man

d = 0,30m/sin(φ) = 43m

med en usikkerhed på ca. ±10m .

Din vinkel er jo 0,4º , ikke 0,4" .


Svar #10
11. december 2013 af mbn89 (Slettet)

Nu er min regnemaskine jo fuldstændig ligeglad med, om det hedder grader eller buesekunder, det er bare et tal for den.

Sov godt - og go jul til dig ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, din regnemaskine er klart ligeglad med, hvad du propper i den. Men der skulle jo gerne være lidt mening i det, der kommer ud af den.


Skriv et svar til: Parallaksemetoden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.