Historie

Analyse af; Et brev om kritik af religionen

12. december 2013 af Cecillie95 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der nogen, der ligger inde med en analyse eller har arbejdet med kilden Denis Diderot: Et brev om kritik af religionen ?

Der står følgende: Når mennesket først har vendt det truende blik imod den himmelske majestæt, undlader det heller ikke at rette det imod den jordiske magt. Det reb, som holder menneskeheden tilbage, er slået af to tråde. Den ene kan ikke briste, uden at den anden også giver efter.

Er der nogen, der har noget til dette? Jeg ved ikke, hvordan jeg skal forholde mig til det og kan ikke helt sætte det ind i en kontekst? 


Svar #1
12. december 2013 af Cecillie95 (Slettet)

Jeg tænker, at det blik der er rettet imod den himmelske magt har noget at gøre med den kritik, der blev rejst af kirken, men hvad er den jordiske magt?


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. december 2013 af Spidsborger (Slettet)

Når menneskene vælter Gud af pinden (ved at sætte spørgsmålstegn ved de etablerede religiøse lærdomme), vil de også prøve at vælte de jordiske herskere af pinden. I absolutismens tidsalder, som Diderots tekst stammer fra, begrundedes magtforholdene i samfundet med, at magthaverne (kongen osv.) var indsat af Gud. Denne begrundelse bortfalder, når man ikke længere tror på de kirkelige dogmer, og de samfundsmæssige magtforhold er til diskussion. En diskussion, der bl.a. førte til Den Franske Revolution.

De "to tråde", som holder mennesket fast i ufrihed, er altså religionen og hierarkiet i samfundet.


Svar #3
12. december 2013 af Cecillie95 (Slettet)

Tusind tak! 


Skriv et svar til: Analyse af; Et brev om kritik af religionen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.