Matematik

Koblede differentialligninger

13. december 2013 af Chris94 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Står lige med et minder problem. 

Jeg har en differentialligning for en 2-kompartment model og skal gå fra den første ligning i filen til den anden ligning. Nogen som har en ide om hvordan jeg kan starte?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Du kan jo starte med at forkorte med -Ka i det første led for dA/dt . Der bør være parenteser omkring -Ka . Hvis du kender dAmave/dt har du så en differentialligning, der kan løses ved at benytte panserformlen.


Svar #2
13. december 2013 af Chris94 (Slettet)

Jeg kender ikke dAmave/dt, da afsnittet er et rent teoretisk et. Jeg har tideligere defineret dAmave/dt=-Ka*Amave. Er det det du mener? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Amave(t) indgår jo ikke i det sidste udtryk i det vedlagte, så et eller andet må man da antage om den funktion.

Differentialligningen er

dA/dt = F·dAmave/dt - K·A

I øvrigt hænger det hele vel sammen med din anden tråd

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1421079

Det havde været bedre at fortsætte diskussionen der.


Svar #4
14. december 2013 af Chris94 (Slettet)

#3

Ja, det hænger bedre sammen med min forrige tråd, men efter noget vejledning af min lærer tænkte jeg at jeg måtte lave en ny tråd. 

Så hvis jeg opstiller diff ligningen dA/dt = F·dAmave/dt - K·A har jeg mine parametre:

F er biotilgængelighed(tal mellem 1 og 0, så en konstant). 

dAmave/dt er -Ka*Amave(K er en hastighedsbestemmende faktor, mens A er mængden af medicin i maven)

K·A er det samme som ovenstående, bare i blodet. 

Men forstår ikke helt hvad du mener med at Amave(t) skal antage en funktion. 

Jeg har taget udgangspunkt i pdf filen her, s. 122. 


Skriv et svar til: Koblede differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.