Fysik

Lydbølger

13. december 2013 af lene0054 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg mangler den grundlæggende forståelse af lydbølger, og synes jeg har ledt rundt omkring, men kan ikke finde svar.

Altså når man udregner en lydbølges frekvens udregner med tonesn højde. Men hvis jeg udregner en lydbølges bølgelængde, hvad udregner jeg så rent praktisk. Og også hastigheden. Hvad gør disse faktorer ved tonen menneskets øre opfatter? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2013 af hesch (Slettet)

Lad os sige, at lydens hastighed = 340 m/s, og at bølgelængden er 1m.

Der er så 340 meter lydbølge, der rammer dit øre pr. sek. Der er een lydbølge pr. m, hvorfor der er 340 lydbølger, der rammer øret pr. sek. Derfor vil du høre tonen: 340Hz = 340 svingninger pr. sek.

Hvis bølgelængen er 0,5 m, vil du høre 680Hz, osv.

Så  frekvens = lydhastighed / bølgelængde

eller

bølgelængde = lydhastighed / frekvens

eller

lydhastighed = bølgelængde * frekvens

Det er 3 sider af samme sag.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. december 2013 af Eksperimentalfysikeren

Det, øret registrerer, er frekvensen.

Hvis man har hovedet under vand og hører en tone her, har den samme frekvens som, hvis man hører den i luften. Derimod er lydhastigheden og bølgelængden meget større.

Bølgelængden  har en helt anden betydning. Sender man en lydbølge henmod en trappe, hvor trinene har bredden b, vil bølgen kastes tilbage, hvis bølgelængden opfylder betingensel n·λ = 2b. Det skyldes, at de dele af bølgen, der kommer tilbage fra forskellige trin, er et helt antal bølgelængder ud af fase og derfor interfererer konstruktivt. Du kan visse steder observere detved at klappe et stykke fra en trappe eller en husmur med jævnt fordelte riller på 10cm til 20cm. Jeg har ikke prøvet at udføre eksperimentet under vand, men resultatet skulle blive noget lignende, dog vil den tone, man høre, være meget højere for samme trinbredder.


Skriv et svar til: Lydbølger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.