Fysik
Løsning af differentialligning for pendulsving
Jeg er nu i gang med SRP og har fået til opgave at udlede en præcis formel for det fysiske penduls præcise svingningstid.
Dvs. at jeg ikke kan bruge tilnærmelsen θ≈sin(θ)
Jeg ved at formlen for drejningsmomentet kan beskrives ved:
Dm = - (m*g)*(L*sin(θ)
(m=masse, g=acceleration/tyngdeacceleration, L=længden af snoren, θ= vinkel i forhold til stilstandsvinkel)
Og at formlen for bevægelse er
Dm = I * (d2θ/d2t)
Hvor t er tiden.
altså ender jeg med differentialligningen:
(d2θ/d2t)= - ((m*g)*(L*sin(θ))/I
Er der nogen der kan hjælpe med dette?
Svar #2
15. december 2013 af Andersen11 (Slettet)
Man ender normalt med differentialligningen
d2θ/dt2 = -(g/L)·sin(θ) .
Ved at benytte energibetragtninger kan man udlede en anden ligning. Antag, at vi starter pendulet med hastighed 0 i højden h0 over midterpositionen, med vinklen θ0 i forhold til midterpositionen, hvor højden h er lig med 0. Til et senere tidspunkt, hvor højden er h og farten er v har man da
mg·(h0-h) = (1/2)mv2
eller
v = √(2g(h0 - h) .
Desuden har man
v = L·|dθ/dt| ,
hvorfor
|dθ/dt| = v/L = (1/L)·√(2g(h0 - h) = (1/L)·√(2g·(L-Lcos(θ0) -(L-L·cos(θ)))
= √((2g/L)·(cos(θ)-cos(θ0))
I et vist tidsrum vil dθ/dt være ≥ 0 , og man har da ligningen
dθ/dt = √((2g/L)·(cos(θ)-cos(θ0)) ,
der kan betragtes som et integral til differentialligningen af 2. orden. Betragter man den omvendte funktion t(θ) har man da differentialligningen
dt/dθ = √(L/(2g)) · 1/√(cos(θ)-cos(θ0)) ,
der umiddelbart kan løses ved kvadratur. Man finder da heraf udtrykket for svingningstiden T
T = 4·√(L/(2g)) · 0∫θ0 1/√(cos(θ)-cos(θ0)) dθ ,
der kan udtrykkes ved kendte elliptiske integraler.
Svar #3
15. december 2013 af MarkusFlensborg (Slettet)
Undskyld jeg bliver nødt til at spørge, men hvordan fungere dette Kvadratur? :)
Svar #4
15. december 2013 af Andersen11 (Slettet)
#3
Kvadratur betyder blot beregning af et integral. Differentialligningen
y '(x) = g(x)
hvor g(x) er en kendt funktion, er en af de simplere differentialligninger, hvis fuldstændige løsning består af stamfunktionerne til g(x):
y(x) = x0∫x g(ξ) dξ .
Man siger her, at løsningerne er fundet ved kvadratur af kendte funktioner.
Skriv et svar til: Løsning af differentialligning for pendulsving
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
