Fysik

hjælp til forklaring

17. december 2013 af xxx007xxx (Slettet) - Niveau: B-niveau

Håber på hjælp til dette spørgsmål, da jeg virkelig ikke kan komme videre

Jeg har udført et forsøg med frit fald med luftmodstand.  

Og det er sådan, at når kageformen svæver ned gennem luften, så vil den i starten accelerere hvorefter den på et tidspunkt vil opnå en fast hastighed. 

Min opgave er så, med udgangspunkt i nedenstående modeller

Fmod   =   k * v

Fmod   =  k * v2

at forklare hvorfor dette nødvendigvis må ske?

Skal jeg måske omskrive Fmod til     m * a   eller kan man overhovedet det? er det kun gældende for Fres?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. december 2013 af GalVidenskabsmand (Slettet)

F = m *a gælder kun for den resulterende kraft.

Der virker to kræfter på kageformen: Tyngdekraften Ft = m*g, som virker nedad, og luftmodstanden Fmod som virker modsat bevægelsesretningen, dvs opad. Tyngdekraften har hele tiden den samme værdi m*g ligegyldig hvilken hastighed kageformen falder med. Luftmodstanden derimod afhænger af hastigheden. I starten af faldet er hastigheden 0, og der virker altså kun tyngdekraften, dvs at kageformen begynder at accelerere nedad. Efterhånden som hastigheden bliver større, bliver også luftmodstanden større. Når hastigheden er blevet så stor, at luftmodstanden er lige så stor som tyngdekraften, vil den resulterende kraft være 0. Når den resulterende kraft er 0 giver Newtons anden lov at accelerationen er 0, hvilket vil sige at hastigheden er konstant.


Svar #2
17. december 2013 af xxx007xxx (Slettet)

Tak for svaret, jeg forstår det egentligt godt, men hvor kommer modellerne ind i billedet?

Fmod   =   k * v

Fmod   =  k * v2

Der kan jeg ikke rigtig se nogen sammenhæng :/ 


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. december 2013 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Accelerationen kan du finde af Newtons anden lov:

a = Fres/m

a=(Ft - Fmod)/m

a = (m*g - k*v)/m  eller a = (m*g -k*v2)/m  (afhængig af hvilken model for luftmodstanden du bruger)

Forklaringen vil i begge tilfælde være den samme: At luftmodstanden bliver større efterhånden som hastigheden bliver større, og at der ved en vis hastighed vil være balance mellem tyngdekraften og luftmodstanden.


Svar #4
17. december 2013 af xxx007xxx (Slettet)

Tusind tak! Kan du hjælpe mig lidt videre?
 

Jeg har opstillet en differentialligning for det frie fald med modstand 

m * dv/dt  = m*g  -  k*v

og løsningen dertil er

v  = (m*g)/k  *  ( 1 - e -k/m *t )

Jeg har så fittet min graf med denne løsning og ser at den passer, men bør jeg i virkeligheden fittte det sidste stykke af grafen med enten lineær eller konstant funktion, da kageformene jo her har opnået den konstante hastighed?

Her tænker jeg på v(t)- grafen som jeg får af programmet LoggerPro

Jeg for også en s(t)- graf, men kan jeg bruge den til noget? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. december 2013 af GalVidenskabsmand (Slettet)

I formlen

v = (m*g)/k * (1 - e-k/m*t)

bliver v jo netop en konstant for store værdier af t. Leddet e-k/m*t går jo mod 0 for t gående mod uendelig, så v vil asymptotisk nærme sig værdien (m*g)/k. Så det skulle vel være fint, som du har gjort.

s(t) er vel stedfunktionen, altså den funktion, der fortæller hvor langt kageformen er faldet til tiden t. Eller hvad?


Svar #6
17. december 2013 af xxx007xxx (Slettet)

Du er nice! Tusind tak for hjælpen, virkelig pænt af dig, nu har jeg vist fanget idéen :D


Svar #7
17. december 2013 af xxx007xxx (Slettet)

Kan man sige, at en graf flader asymptotisk ud?


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. december 2013 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Jo, det vil jeg mene, at man godt kan sige.


Skriv et svar til: hjælp til forklaring

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.