Matematik

Vektorfunktioner og hyperbel..HJÆLP!

17. december 2013 af ChristofferSnejbjerg (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej,

Jeg har vektorfunktionen:

h(t) =( a/cos(t) )
        ( b/tan(t)

Jeg skal vise at vektorfunktionen kan fremstille hyperblen:

(x^2/a^2)-(y^2/b^2)=1

Jeg indsætter følgende x-funktionen og y-funktionen i hyperblen:

((a^2/cos(t))/a^2)-((b^2/tan(t))/b^2 =

det giver bare ikke 1 hvilket er mit problem, hvis jeg benytter reglen for brøker divideret med tal

får jeg = cos(t)^2-tan(t)^2

er der nogen der kan få dette til at gå op!

Hjælp tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. december 2013 af peter lind

Du har regnet forkert du skal få 1/cos2(t)+1/tan2(t)


Svar #2
17. december 2013 af ChristofferSnejbjerg (Slettet)

Jamen 1/cos(t)^2+1/tan(t)^2 giver vel ikke 1?

det får min lommeregner det ihvertfald ikke til! :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. december 2013 af peter lind

Undskyld. Der er en fortegnsfejl i #1 det skal være 1/cos2(t)-1/tan2(t)


Svar #4
17. december 2013 af ChristofferSnejbjerg (Slettet)

Jeg har testet den selv men kan stadigvæk ikke få den til at give 1 på min ti-nspire-CAS...

er det en lommeregner fejl?


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. december 2013 af peter lind

Det er snarere en fejl i parameterfremstillingen  1(cos2(x) = (cos2(x)+sin2(x))/cos2(x) = 1+tan2(x) Hvis der i stedet havde stået b*tan(x) i parameterfremstillingen vil det passe


Svar #6
17. december 2013 af ChristofferSnejbjerg (Slettet)

Er du sikker på det? fordi så skal jeg have kontaktet min SRP-vejleder og forklaret på sikkert grundlag at der er fejl i min opgave...


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. december 2013 af peter lind

Du kan jo selv regne efter


Svar #8
17. december 2013 af ChristofferSnejbjerg (Slettet)

Altså jeg får 1/cos(t)^2-1/tan(t)^2 og det giver ikke 1... Jeg ved ikke helt hvad jeg skal gøre anderledes.


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. december 2013 af peter lind

Du kan også efterregne hvad der står i #5 hvis du ikke tror mig


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Peter Lind har i #5 foreslået, at vektorfunktionen måske bør være defineret

h(t) = [ x(t) , y(t) ] =  [ a/cos(t) , b·tan(t) ]      (bemærk gangetegn, ikke division i 2.-koordinaten) .

Med den definition får man jo

x2/a2 - y2/b2 = 1/cos2(t) - tan2(t) = 1/cos2(t) - sin2(t)/cos2(t) = ...


Svar #11
17. december 2013 af ChristofferSnejbjerg (Slettet)

ja Peter Lind i #5 har du ret, jeg tror på dig, jeg havde bare tænkt at jeg ville få en fejlfri problemformulering, men kan godt se der nok ikke er mere at gøre når vi alle 3 når frem til samme konklusion. #5 giver nemlig 1 da 1/cos2(t) - sin2(t)/cos2(t) = 1, så jeg kunne foreslå hende at benytte den vektorfunktion istedet for.

Jeg vil sige tak for svarene, der er nok ikke nogle måder at få den givne hyperbel til at passe i vektorfunktionen. Jeg vil tage det videre til min vejleder så vi kan få ændret dette!


Skriv et svar til: Vektorfunktioner og hyperbel..HJÆLP!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.