Fysik

Fællestemperatur

14. november 2005 af Sicma (Slettet)
: En messingklods med massen m(1) = 700 g og temperaturen t(1) = 20 C anbringes, så den rører en anden messingklods med massen m(2) = 300 g og temperaturen t(2) = 75 C. Vi regner med, at de to klodser er isoleret fra omgivelserne.

Beregn sluttemperaturen.

Løsning:

m(1) * c(1) * [Delta]T = m(2) * c(2) * [Delta]T

m(1) * c(1) * [T(slut) - T(1)]= m(2) * c(2) * [T(2) - T(slut)]

T(slut) = (m(2) * c(2) * t(2)) + (c(1) * m(1) * T(1)) / (m(1) * c(1)) + (m(2) * c(2))

T(slut) = [(0,3 kg * 0.38 J/g*K * 75K) + (0,7 kg * 0,38 J/g*K * 20 K)] / [(0,7 kg * 0,38 J/g*K) + (0,3 kg * 0,38 J/g*K)]

T(slut) = 36,5 K = 36,5 C
______

Er dette rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. november 2005 af Waterhouse (Slettet)

Jeg har ikke lige tjekket den igennem, men du kan spare dig selv lidt besvær - da begge klodser er af messing, har de samme varmekapacitet, så du kan forkorte c væk.

Brugbart svar (0)

Svar #2
14. november 2005 af Waterhouse (Slettet)

Eller...klodserne har samme specifikke varmekapacitet, for at være helt præcis.

Svar #3
14. november 2005 af Sicma (Slettet)

Hmm... Nogen der vil være venlige at se det igennem???

HASTER ;-D !!! TAK, på forhånd...

Svar #4
14. november 2005 af Sicma (Slettet)

Hvis man indsætter værdierne i følgene formel:

m(1) * c(1) * [T(slut) - T(1)]= m(2) * c(2) * [T(2) - T(slut)]

... og resultatet giver det samme på begge sider, tyder det på at det er rigtigt, ikk?

Brugbart svar (0)

Svar #5
14. november 2005 af Epsilon (Slettet)

#0:
Kelvin og Celsiusskalaerne har kun identiske temperaturdifferencer, _ikke_ identiske temperaturværdier. Dette er forkert

36,5K = 36,5°C.

Den korrekte fællestemperatur er

T_slut = 36,5°C (~ 310K).

#4:
Jo, det kan anvendes som kontrol af resultatet.

//Epsilon

Svar #6
14. november 2005 af Sicma (Slettet)

Tak...

Jep, men idet at jeg bruger MathCAD og der kan den ikke definere C som celsius, så jeg havde bare glemt at rette K'et til et C, da jeg kopierede det herind.

Men mange tak, for dit svar!

:D

Skriv et svar til: Fællestemperatur

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.